Årets första tårta blev en chokladmoussetårta med två lager mousse på en kladdkaksbotten. Den dekorerades med en kant av vit choklad och färska bär ovanpå en hallongelé. Receptet hittar du här. Blev ett par missar som jag gärna delar med mig av.
Miss nr 1:
Jag köpte blockchoklad och insåg inte innan jag läste på innehållsförteckningen att den inte innehåller kakaofett (vilket den borde göra, det är ju liksom choklad...) utan palmolja. Inte bra för miljön, inte bra för hälsan. Den användes därför inte på tårtan utan istället för att testköra vissa dekorationer innan den "riktiga" chokladen användes.
Miss nr 2:
Hyllan i mitt kylskåp är inte helt plan. Det som skulle ha blivit snygga lika jämna lager blev snett, slog allt som allt på en halv centimeter. Detta gick ju att fixa till med den anslagsskäraren jag fick i julklapp, går bra med en vass kniv också bara man måttar bra. Jag rekommenderar att ni kollar detta innan istället för att mecka i efterhand, det är ju bara trist.
Miss nr 3:
Gelén åkte på för tidigt. Om man ställer in gelé i frysen blir den grynig och förlorar sin glans. Så blir det även om man lägger den på en fryst tårta. Detta gick ju att fixa till genom att täcka den med bär, då syntes det inte så mycket. Alltså, tina moussetårtan lite först innan gelén åker på.
Till denna tårta gjorde jag två tårtbottnar, tillsatte en 0,5 dl kakao per botten. Sedan delade jag de i två så jag fick ut fyra bottnar. Som fyllning hade jag ett lager mjölkchokladmousse, ett lager bananmousse samt ett lager med grädde med hackad choklad. Till det lagret gick det åt 2,5 dl fast vispad grädde och 100g mjölkchoklad. Tårtan spacklade jag med 3st 175g's burkar med nötkräm, de som finns att köpa i små påsar som godis också. Värm upp nötkrämen i micron tills den blir mjuk så går det mycket lättare att spackla. Jag toppade med en chokladganache gjord på 150g mörk choklad som man smälter och sedan blandar i grädde till önskad konsistens (ca 1-2 dl). Häll i lite i taget! Det blir en blank och snygg finish om man har i en klick smör också. Denna lägger man på på toppen på tårtan och "puttar" nerför kanterna. Jag toppade sedan tårtan med vispad grädde, torkade bananskivor (naturgodisvarianten), färska jordgubbar, maränger, minimarsmallows, hackade hasselnötter och Polly. När det handlar om marängswiss så gäller principen More is More.
Sen en övergripande miss som gäller båda tårtorna (förutom den uppenbara dåliga matchningen med low carb-diet) - batteriet i min kamera var urladdat. Blev inga höjdarbilder alltså.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar