torsdag 2 januari 2014

Nyårstårtan avslutar julbaket, välkommen 2014!


Nyårsfestens chokladtårta blir ett avslut för julbaket. Tårtan består av två chokladbottnar som delades och blev fyra lager, samt två lager vit chokladmousse och ett lager hallonmousse. I den vita chokladen lade jag i frysta hallon. Eftersom tårtan läggs ihop dagen innan så hinner dessa utan problem tina upp. Här hittar du receptet på bottnarna och tårtfyllningarna. Så långt allt lugnt. Men sen kom misslyckandet - chokladganachen. Jag har gjort denna ganach ett antal gånger, men denna gång blev resultatet en skuren tryffel. Efter lite googlande fick jag reda på att orsaken kan ha varit att jag använde en finare, mörkare choklad än vanligt och då kan kakaosmöret i skära sig mot grädden av någon anledning. Jag gjorde en ny sats med min vanliga mörka choklad - marabous - och det blev inte bra det heller. 300g choklad smält i vattenbad sen röra ner 5 dl grädde, låt kallna i kylen. Sen när detta skulle vispas upp till ett fluff så blev det återigen mer tryffel. MEN... jäkligt gott. Så jag använde det ändå och kommer att göra det igen. Inget jag rekommenderar om man ska spritsa, men spackla gick bra.

Som dekoration blev det lila små rosor. Jag tycker ofta att det blir för stora blommor som man köper som snittrosor. Jag kan rekommendera att köpa en liten krukväxt med rosor istället, de är mer lagom stora. Jag vet inte om jag kan få den att få nya blommor, men jag är beredd att ge den ett försök.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar