fredag 20 december 2013

Gottebordet är julens bästa (förutom julskinka med senap)

Mozartkulor är enligt min man ett måste. Lika tråkigt varje år att rulla dessa. Så i år blev de lite pimpade som pops. I samma modell gjorde jag vit tryffel med lime. Innan smink ser de ut som fiskbullar i dillsås, men det behöver man ju egentligen inte berätta för någon. Lite polkaknäck, lite smörkola och så årets nykomling Ginger flapjacks - ett godis som innehåller allt jag vill ha: kokos, havregryn, muscovadosocker och framförallt färsk ingefära!

Ett tips för er som knyter rosetter runt pinnarna: Ta en tom pinne att knyta runt. Den första vanliga knuten drar du åt med banden längs med pinnen, alltså inte tvärs över som känns mer naturligt. Sen när tar du den övre delen av bandet och lägger som "överlöpare", då blir rosetten rak och mitt på pinnen istället för som annars sned (och som inte blir annat än sned hur mycket man än drar). 


Vit chokladtryffel med lime och minimarshmallows, 10 pops 

25 g smör
0,5 dl vispgrädde
150g vit choklad
0,5-1 lime, rivet skal.
en näve minimarshmallows

Garnering
10 pinnar
100g vit choklad
olja
strössel

Smält smöret i en kastrull, häll i grädden och låt koka upp. Finhacka chokladen och lägg i grädden och rör tills det smälter. Riv i limeskalet. Blanda i marsmallows. Vik i ett bakplåtspapper i en liten 
form och häll i smeten. Ställ i kylen för att stelna, tar ca 2 timmar. 
Rulla sedan till bollar och ställ in i frysen. Smält chokladen över vattenbad eller i micro (ca 30 sekunder i taget). Häll i en skvätt olja, ca 2 tsk. Sätt i pinnar i bollarna, och doppa sedan bollarna i chokladen. Tänk på att det stelnar fort, du får vara ganska snabb på med strösslet. Ett tips är att använda en äggkartong som du vänder upp och ner på och sticker hål i - det fungerar som ställ till popsen medan de stelnar.


Mozartkulor
Mozartkulor är så tråkigt att jag aldrig ens räknat på receptet. Köp ett block nougat och skär i tärningar. Köp en rulle med mandelmassa, smaksätt med likör eller rom efter smak - om du vill. Rulla till en rulle, skär i skivor, lägg runt nougaten och rulla till en boll. Doppa i choklad. Tada! Enkelt, snabbt men gudars så tråkigt.








'

'

Polkaknäck, 40 st
(recept från ICA)

1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
20 polkagrisar 
1 msk smör

Koka socker, sirap och grädde. Här gäller samma som för kola - låt kastrullen vara! Rör inte, peta inte ner från kanterna, bara låt den koka i fred. Då riskerar vi inte att den blir grynig. Medan den kokar krossa polkagrisarna i en mixer eller med en mortel. Låt knäcksmeten koka till 130grader, klicka sedan i smöret och häll i nästan allt av polkagriskrosset - spar lite till att ha på toppen. Blanda runt smeten. Häll/klicka i små knäckformar, strö på resten av polkakrosset. Ställ i kylen och låt stelna.


Skurna pepparkakor, 50 st
(recept från ica.se)

1 dl (ca 50g) finhackad sötmandel
100g smör, mjukt
5 msk strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malda kryddnejlikor (hittar aldrig dessa så jag kör med vanliga nejlikor)
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat

Rör smör, socker och sirap smidigt, gärna med elvisp. Vispa ner mandeln och kryddorna, blanda sedan i mjöl och bikarbonat. (blanda gärna bikarbonatet i mjölet innan). Arbeta in mjölet på en lätt mjölad yta, forma till en 25cm lång rulle och linda in i plastfolie. Låt ligga i kylen tills den är riktigt kall, inga problem att förbereda degen dagen innan det är dags för ugnen. Skär rullen i tunna skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 8-10 minuter.

Ginger flapjacks, ca 50 bitar. 
(recept från ICA)

Botten
125g smör
2 dl ljust muscovadosocker
2 msk ljus sirap
5 dl havregryn
1 dl riven kokos

Glasyr
150g smör
3 dl florsocker
4 msk ljus sirap
3 msk färsk riven ingefära

Garnering
1 dl riven kokos

Smält smör, socker och sirap i en kastrull. Blanda ner havregryn och kokos. Tryck ut massan i exempelvis en tårtform där du har klämt fast ett bakplåtspapper på botten. Grädda i mitten av ugnen i 200grader i ca 15 minuter. Ställ den för att svalna och gör glasyren.

Smält smör, florsocker, sirap och riven ingefära och värm under omrörning. Låt glasyren svalna lite innan du häller den över kakan. Medan den svalnar kan du rosta kokosen som du till sist toppar med. Ställ nu svalt för att stelna innan du skär den i bitar.

Mer julgodis hittar ni här:

chokladkola och smörkola med ingefära



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar