
Chokladbotten
100g smält smör
3 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Smörj och bröa en form 20x25cm. Vispa äggen och sockret pösigt. Rör ner smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, häll i formen och grädda i 35min i 150 grader. Låt svalna.
Skär ut rundlar i chokladkakan och tillverka cylindrar i samma storlek av overheadplast. Trä dessa på chokladkakorna och ställ in i kylen.
Hallonmousse (samma som tårtfyllningen men med mindre gelatin och mer socker)
200g frysta hallon
2 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad
3 msk socker
1 msk vatten
Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter. Koka upp hallonen tillsammans med socker och vatten. När de kokat sönder efter ett par minuter sila bort fröna, vi vill bara ha saften. Tänk på att det sitter en hel del kvar under silen också som vi inte vill slänga. Krama ut gelatinbladen på vatten och rör ner dem i den varma hallonsaften. Låt kallna i rumstemperatur ett par timmar, eller i kylskåp. Om du använder kylskåp var noga med att det inte stelnar för mycket - passa den övre kanten - det är där det märks.
2 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad
3 msk socker
1 msk vatten
Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter. Koka upp hallonen tillsammans med socker och vatten. När de kokat sönder efter ett par minuter sila bort fröna, vi vill bara ha saften. Tänk på att det sitter en hel del kvar under silen också som vi inte vill slänga. Krama ut gelatinbladen på vatten och rör ner dem i den varma hallonsaften. Låt kallna i rumstemperatur ett par timmar, eller i kylskåp. Om du använder kylskåp var noga med att det inte stelnar för mycket - passa den övre kanten - det är där det märks.
Vispa grädden - inte hårt! - och vänd ner hallonblandningen. Om hallonen har fastnat i kanten på skålen så se till att just det inte kommer med ner i grädden - det blir som geléklumpar i moussen då. Ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter. Spritsa sedan i moussen i formarna och låt stelna i kylen i ca 4 timmar.
Ta sedan av overheadplasten och garnera med vad du tycker kan passa, exempelvis hallon och vit choklad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar