onsdag 11 december 2013

Let the Julbak begin

I morgon är det återigen personalmöte - ett ypperligt tillfälle att bjuda på bakat. Eftersom det är på en skola är det totalt nöt- och mandelförbud vilket begränsar julsmakerna. Idag blev det saffran och kokoscupcake med vit choklad och creme cheesefrosting toppat med sockrade lingon. De sura lingonen förhöjer verkligen smaken på de andra och passar ypperligt bra med både saffran och vit choklad. Här kommer receptet (muffinsreceptet är Leilas, men utan rom).

Saffranscupcakes med vit chokladfrosting 
och lingon, 15 st

Muffins:
3 ägg

  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 0,5 g (1 påse) saffran
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 dl kokosflingor


Frosting:
200g creme cheese
100g vit choklad
50 g rumsvarmt smör
frysta eller färska lingon

Börja med att ta fram lingon ur frysen så det får tina. Lägg de frysta bären glest på hushållspapper så sugs mycket vätska upp. 

Vispa strösocker, vaniljsocker och ägg riktigt pösigt med en elvisp. Smält smöret, blanda i saffran och vispgrädden. Blanda med äggsmeten. Blanda mjöl, salt och bakpulver och vänd ner i smeten, och sen även kokos. Fördela i 15 muffinsformar och använd gärna muffinsplåt. Grädda i 175grader i 15 minuter - känn med en sticka när de är klara. (Då är stickan torr och utan smet). Ställ för att svalna. 

Vispa det rumsvarma smöret. Smält chokladen över vattenbad eller i micro och blanda sedan med smöret och även creme cheese. Vispa till en slät frosting. Fördela på muffinsen. 

Sockra lingonen och toppa!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar