söndag 17 november 2013

Gräddbullar

Varför heter de gräddbullar när de inte innehåller grädde? 

Idag testade jag en ny smaksättning, Turkisk peppar. Supernajs, förutom att marängsmeten kollapsade av mängden mixade godisar. Nästa gång ska jag vara försiktigare när jag vänder ner dem i smeten. Jag tycker faktiskt också att gräddbullar är godast som små munsbitar. Fördel: man kan äta fler, göra olika smaker, man blir inte kladdig om händerna och man får inte känslan av att bara sätta tänderna i vitt fluff. Jag har märkt att om man gör små gräddbullar trots att smeten har kollapsat litegrann så blir de goda och lite sega om man har de i frysen och äter de riktigt kalla. Framförallt om man har smaksatt dem rejält.


 Gräddbullar, 25 små

13 smörgåsrån
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
några droppar ättika eller citron
1 tsk vaniljpulver
2 gelatinblad
200 choklad
1-2 tsk olja
valfri topping

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Ta ut små rundlar ur smårgåsrånen, 2 st på varje om du vill ha små.
Vispa äggvitorna och ättika/citron försiktigt till en början, helst för hand. Vispar man för kraftigt finns det risk att det inte blir den höjden på smeten som man vill ha. När det har blivit skummigt kan man fortsätta
med elvisp och gradvis öka hastigheten. När det börjar bli ett fast skum
tillsätt sockret - lite i taget. Smeten ska bli fast och blank. Ta sedan upp gelatinet och lägg i ett litet glas i micron och micra max 10 sekunder - de smälter fort. Ta upp en klick av smeten och använd för att temperera gelatinet innan du vispar ner det i smeten. Vänd sedan ner valfri smaksättning. Fyll en sprits med valfri tyll och spritsa ut smeten på bottnarna. Ställ i frysen i ca en timma tills ytan känns torr. Går i rumstemperatur också men kan ta lite tid.

Smält chokladen i micro eller i vattenbad. Doppa gräddbullarna i chokladen och strö på topping. Förvara i kylskåp.

Smaksättningar:

Turkisk peppar
Mixa 10-15 bitar turkisk peppar så det blir som fint pulver. Räds inte, pulvret ser ut som kattsand men smakar himmelskt. Goda att doppa i mörk choklad.

Polka
Ha i ett par droppar pepparmyntsolja när du vispar ner gelatinet. Droppa sedan några droppar röd färg och bara vänd runt så blir det marmorerat. Doppa dessa i vit choklad och strö på hackade polkagrisar, eller rött/rosa strössel.

Hasselnöt och choklad
1 dl riktigt finhackade hasselnötter, gärna mixade
3 tsk kakao, går att mixa tillsammans med nötterna
Vänd ner försiktigt i smeten innan den spritsas.Doppa i choklad, gärna mjölkchoklad, och strö över mer grovhackade hasselnötter

Jordgubbschoklad
Smält försiktigt Marabous choklad med jordgubb och doppa i,  strö sedan på jordgubbsströssel.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar