söndag 10 november 2013

Drömtårta till fars dag

Jag frågade min man vad han ville ha bakat till fars dag. Jag hade förväntat mig budapestlängd, men istället blev det drömrulltårta. Helt OK för mig, Budapestrulle är enligt mig närmast oätligt. Det var så längesedan jag gjorde rulltårta så jag googlade upp ett recept av Birgitta Rasmusson. Här kommer det:

Drömtårta

Rulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkräm
100g smör, rumstempererat
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggulat

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten, rör försiktigt. Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper, se till att den täcker hela vägen ut i kanterna. Grädda i 250 grader i ca 5 minuter. Vakta den noga så den inte bränns! Strö strösocker jämnt över ett bakplåtspapper. Lägg den nygräddade rulltårtan med ovansidan ner mot sockret genom att ta tag i det pappret den ligger på och vänd det upp och ner. (Den glider inte av). Ta av bakplåtspappret, om det inte släpper kan du fukta en handduk med kallt vatten och badda på pappret. Medans den svalnar gör du smörkrämen.

Vispa smöret ihop med florsocker och vaniljsocker.Vispa till sist ner äggulan. När rulltårtan har svalnat till rumstemperatur bred på smörkrämen, ända ut i kanterna. Rulla ihop tårtan längs långsidan, när du rullar så borstar du också av det strösocker som sitter löst. Lägg med skarven ner. Låt stå i kylskåp i minst 20 minuter innan du skär av ändbitarna och serverar!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar