Choklad- och hallonmoussetårta
20 bitar
Två tårtbottnar, men jag smaksatte dem med 5 msk kakao vardera.
Av dessa fick jag sammanlagt 4 bottnar.
Två lager med hallonmousse
Ett lager med mörk chokladmousse. I den mörka chokladmoussen lade jag på lite extra finhackad mörk choklad.
Eftersom mousse är väldigt stabilt och "torrt" avger det inte mycket vätska till bottnarna. Därför penslade jag bottnarna med hallonsaft. Går lika bra med smaksatt sockerlag. Om jag hade haft tillgång till ett större och mer välsorterat Systembolag på min ort hade jag köpt hallonlikör och penslat med.
Jag lade ihop tårtan kvällen innan för att den skulle sätta sig. Den kvällen gjorde jag även vit chokladganache som bara mår bra av att stå i kylen över natten. Jag använde Marabous vita choklad med vanlijsmak.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chokladganache
räcker för att täcka en tårta
5dl vispgrädde
500g choklad (valfri, även smaksatt typ toblerone)
Koka upp 2 dl av grädden och häll över den finhackade chokladen. Rör tills chokladen är smält och rör sedan i resten av grädden. Allt ska vara ordentligt blandat. Låt stå i kylen, gärna över natten, och vispa sedan med elvisp. Konsistensen blir mycket stabilare än vispad grädde.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tårtan täcktes sedan av ganachen genom att jag spritsade på den och sedan gjorde det jämnt med en spatel. Genom att först spritsa på den undviker jag att smulor hamnar synliga i. Lite blev det ändå, måste vara mer noggrann nästa gång för ett ännu bättre resultat.Jag toppade med 300g färska hallon och mitt första försök till chokladdekor. Jag vet inte exakt hur mycket choklad det gick åt till just denna dekor, men gissar på 100g.
Jag försökte temperera chokladen enligt konstens alla regler, vilket är svårt eftersom det innebär att man ska ha en marmorskiva. Det hade ju inte jag. Därför vet jag inte alls om det blev någon effekt av mina ansträngningar, chokladen kändes precis likadan som vanligt när jag smälter den. Just denna dekor ritade jag först upp på ett papper och spritsade sedan (med ett mycket litet hål) ut på overheadpapper. Nu när jag vet hur jag ska göra ska jag träna på min spritsteknik. För enkelhetens skull räknade jag ut omkretsen på tårtan (d*
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar