Jitterbuggare har jag ätit någon gång förut, men det är inte någon höjdare eftersom det enligt mig bara smakar socker. Kanske skulle kunna piffa till det lite med choklad och nötter, eller kanske saffran till jul? Ska testa nästa gång. Idag blev det bara med lite rosafärgad maräng. Får man chansen att baka rosa, så är det ju dumt att inte ta den liksom. Nästa gång så ska jag göra dem lite tunnare, mitt internaliserade centimetermått är ofta lite för generöst. De blev aningens undergräddade men blev klart godkända av eftermiddagsfikarna ändå. (Såklart, de var ju rosa).
50g jäst
5 dl mjölk
100g smält smör, eller Milda Culinesse
100g smält smör, eller Milda Culinesse
1 tsk salt
1 msk socker
5 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
linfrön, sesamfrön, vallmofrön eller annat du kan hitta att strö på. (ost är inte så dumt).
Lös upp jästen i kall mjölk, och häll sedan i resten av mjölken. Om du har smält smöret så se till att det inte är för varmt, låt det alltså gärna svalna lite. Eller använd flytande margarin, går minst lika bra. Häll i salt, socker och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig, minst 15 minuter för hand, eller 10 minuter i maskin. Dra över plast och låt jäsa ordentligt, minst en timma. Knåda degen lätt och rulla den i 30 små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30-45 minuter. Pensla med ägg, strö över valfritt "strö" och grädda i ugnen ca 10 minuter i 230 grader. Perfekta att ha i frysen och tina snabbt i micron på morgonen.
7 dl vetemjöl
linfrön, sesamfrön, vallmofrön eller annat du kan hitta att strö på. (ost är inte så dumt).
Lös upp jästen i kall mjölk, och häll sedan i resten av mjölken. Om du har smält smöret så se till att det inte är för varmt, låt det alltså gärna svalna lite. Eller använd flytande margarin, går minst lika bra. Häll i salt, socker och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig, minst 15 minuter för hand, eller 10 minuter i maskin. Dra över plast och låt jäsa ordentligt, minst en timma. Knåda degen lätt och rulla den i 30 små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30-45 minuter. Pensla med ägg, strö över valfritt "strö" och grädda i ugnen ca 10 minuter i 230 grader. Perfekta att ha i frysen och tina snabbt i micron på morgonen.
Jitterbuggare, 20 st
Mördeg
100g smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 äggula
Maräng
1 äggvita
0,5 dl socker
Mixa ihop alla ingredienserna till smördegen i en mixer/matberedare. Mixa inte för länge, bara så att degen går ihop. För lång tid i mixern gör mördegen seg. Förvara inplastat i kylen i en timma så blir den lättare att hantera.
Vispa äggvitan till ett fast skum. Vispa sedan ner sockret så det blir en blank, fast marängsmet. Färgsätt om du vill med några droppar hushållsfärg.
Kavla ut mördegen mellan plastfolie till en rektangel på ca 20*30cm. Bre på marängen. Rulla sedan ihop som en rulltårta och skär i centimetertjocka bitar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 180 grader i ca 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar