fredag 20 december 2013

Gottebordet är julens bästa (förutom julskinka med senap)

Mozartkulor är enligt min man ett måste. Lika tråkigt varje år att rulla dessa. Så i år blev de lite pimpade som pops. I samma modell gjorde jag vit tryffel med lime. Innan smink ser de ut som fiskbullar i dillsås, men det behöver man ju egentligen inte berätta för någon. Lite polkaknäck, lite smörkola och så årets nykomling Ginger flapjacks - ett godis som innehåller allt jag vill ha: kokos, havregryn, muscovadosocker och framförallt färsk ingefära!

Ett tips för er som knyter rosetter runt pinnarna: Ta en tom pinne att knyta runt. Den första vanliga knuten drar du åt med banden längs med pinnen, alltså inte tvärs över som känns mer naturligt. Sen när tar du den övre delen av bandet och lägger som "överlöpare", då blir rosetten rak och mitt på pinnen istället för som annars sned (och som inte blir annat än sned hur mycket man än drar). 


Vit chokladtryffel med lime och minimarshmallows, 10 pops 

25 g smör
0,5 dl vispgrädde
150g vit choklad
0,5-1 lime, rivet skal.
en näve minimarshmallows

Garnering
10 pinnar
100g vit choklad
olja
strössel

Smält smöret i en kastrull, häll i grädden och låt koka upp. Finhacka chokladen och lägg i grädden och rör tills det smälter. Riv i limeskalet. Blanda i marsmallows. Vik i ett bakplåtspapper i en liten 
form och häll i smeten. Ställ i kylen för att stelna, tar ca 2 timmar. 
Rulla sedan till bollar och ställ in i frysen. Smält chokladen över vattenbad eller i micro (ca 30 sekunder i taget). Häll i en skvätt olja, ca 2 tsk. Sätt i pinnar i bollarna, och doppa sedan bollarna i chokladen. Tänk på att det stelnar fort, du får vara ganska snabb på med strösslet. Ett tips är att använda en äggkartong som du vänder upp och ner på och sticker hål i - det fungerar som ställ till popsen medan de stelnar.


Mozartkulor
Mozartkulor är så tråkigt att jag aldrig ens räknat på receptet. Köp ett block nougat och skär i tärningar. Köp en rulle med mandelmassa, smaksätt med likör eller rom efter smak - om du vill. Rulla till en rulle, skär i skivor, lägg runt nougaten och rulla till en boll. Doppa i choklad. Tada! Enkelt, snabbt men gudars så tråkigt.








'

'

Polkaknäck, 40 st
(recept från ICA)

1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
20 polkagrisar 
1 msk smör

Koka socker, sirap och grädde. Här gäller samma som för kola - låt kastrullen vara! Rör inte, peta inte ner från kanterna, bara låt den koka i fred. Då riskerar vi inte att den blir grynig. Medan den kokar krossa polkagrisarna i en mixer eller med en mortel. Låt knäcksmeten koka till 130grader, klicka sedan i smöret och häll i nästan allt av polkagriskrosset - spar lite till att ha på toppen. Blanda runt smeten. Häll/klicka i små knäckformar, strö på resten av polkakrosset. Ställ i kylen och låt stelna.


Skurna pepparkakor, 50 st
(recept från ica.se)

1 dl (ca 50g) finhackad sötmandel
100g smör, mjukt
5 msk strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malda kryddnejlikor (hittar aldrig dessa så jag kör med vanliga nejlikor)
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat

Rör smör, socker och sirap smidigt, gärna med elvisp. Vispa ner mandeln och kryddorna, blanda sedan i mjöl och bikarbonat. (blanda gärna bikarbonatet i mjölet innan). Arbeta in mjölet på en lätt mjölad yta, forma till en 25cm lång rulle och linda in i plastfolie. Låt ligga i kylen tills den är riktigt kall, inga problem att förbereda degen dagen innan det är dags för ugnen. Skär rullen i tunna skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 8-10 minuter.

Ginger flapjacks, ca 50 bitar. 
(recept från ICA)

Botten
125g smör
2 dl ljust muscovadosocker
2 msk ljus sirap
5 dl havregryn
1 dl riven kokos

Glasyr
150g smör
3 dl florsocker
4 msk ljus sirap
3 msk färsk riven ingefära

Garnering
1 dl riven kokos

Smält smör, socker och sirap i en kastrull. Blanda ner havregryn och kokos. Tryck ut massan i exempelvis en tårtform där du har klämt fast ett bakplåtspapper på botten. Grädda i mitten av ugnen i 200grader i ca 15 minuter. Ställ den för att svalna och gör glasyren.

Smält smör, florsocker, sirap och riven ingefära och värm under omrörning. Låt glasyren svalna lite innan du häller den över kakan. Medan den svalnar kan du rosta kokosen som du till sist toppar med. Ställ nu svalt för att stelna innan du skär den i bitar.

Mer julgodis hittar ni här:

chokladkola och smörkola med ingefära



söndag 15 december 2013

Chokladkola och smörkola med vanilj och ingefära

Kolan jag gjorde för ett par dagar sedan blev lite för mjuk. God, men inte perfekt. Denna blev absolut bättre godare. Skillnaden är att jag i ingefärskolan även hade vanilj, och att jag lät den koka 5 grader längre. Chokladkolan blev lite matt i färgen men smaken förlåter allt.

Här kommer något viktigt: RÖR INTE I SMETEN! Bara lite lite precist i början när sockret smälter. Låt hela kastrullen vara, peta inte på något sätt. Risken är nämligen att kolan blir sockrig, sockret liksom kristalliserar sig. Och det vill vi absolut inte. Var inte rädd för att det ska brännas vid, det gör det inte. Ett annat tips är att använda en minst dubbelt så stor kastrull som du tror är lagom - kokande kolasmet når oanade höjder. Och jag tror inte att jag är ensam om att ha annat att göra än att göra spisen ren från smält socker.

 Chokladkola, 30 bitar
(recept från arla.se)

25g smör
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
50g mörk choklad

Smält smöret i en rymlig kastrull. Häll i allt annat utom chokladen och låt koka tills det når 125 grader. Medan det kokar så kan du finhacka chokladen. När kolan har kokat färdigt häll i chokladen och rör tills det är smält. Klä en liten bakform, ca 10x20cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och låt kallna i kylskåp. Skär i bitar.


Smörkola med ingefära, 30 bitar

50g smör
1dl vispgrädde
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald ingefära

Smält smöret i en rymlig kastrull. Häll i allt utom ingefäran. Låt koka tills det når 125 grader. När det kokat färdigt sikta i ingefäran och rör runt. Om man inte siktar i kryddan kan det bli svårt att få bort små klumpar av kryddan. Eftersom det är en sån liten mängd funkar det bra att sikta med en tesil.  Klä en liten bakform, ca 10x20cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och låt kallna i kylskåp. Skär i bitar.


onsdag 11 december 2013

Let the Julbak begin

I morgon är det återigen personalmöte - ett ypperligt tillfälle att bjuda på bakat. Eftersom det är på en skola är det totalt nöt- och mandelförbud vilket begränsar julsmakerna. Idag blev det saffran och kokoscupcake med vit choklad och creme cheesefrosting toppat med sockrade lingon. De sura lingonen förhöjer verkligen smaken på de andra och passar ypperligt bra med både saffran och vit choklad. Här kommer receptet (muffinsreceptet är Leilas, men utan rom).

Saffranscupcakes med vit chokladfrosting 
och lingon, 15 st

Muffins:
3 ägg

  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 0,5 g (1 påse) saffran
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 dl kokosflingor


Frosting:
200g creme cheese
100g vit choklad
50 g rumsvarmt smör
frysta eller färska lingon

Börja med att ta fram lingon ur frysen så det får tina. Lägg de frysta bären glest på hushållspapper så sugs mycket vätska upp. 

Vispa strösocker, vaniljsocker och ägg riktigt pösigt med en elvisp. Smält smöret, blanda i saffran och vispgrädden. Blanda med äggsmeten. Blanda mjöl, salt och bakpulver och vänd ner i smeten, och sen även kokos. Fördela i 15 muffinsformar och använd gärna muffinsplåt. Grädda i 175grader i 15 minuter - känn med en sticka när de är klara. (Då är stickan torr och utan smet). Ställ för att svalna. 

Vispa det rumsvarma smöret. Smält chokladen över vattenbad eller i micro och blanda sedan med smöret och även creme cheese. Vispa till en slät frosting. Fördela på muffinsen. 

Sockra lingonen och toppa!




söndag 1 december 2013

En oplanerad efterrätt

Jag och dottern tyckte absolut att söndagsmiddagen krävde en efterrätt. Men mitt chokladförråd var länsat (med mitt medgivande) så jag fick hitta på något annat än min tänkta chokladmousse. Det blev en kladdkaksbotten med hallonmousse, gjord på frysta hallon. Toppade med tinade hallon och spritsade en hittepåblandning av kvarg, vaniljsocker och vispad grädde. Blev faktiskt helt OK.

Hallonmousse med chokladbotten, 4 portioner

Chokladbotten
100g smält smör
3 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en form 20x25cm. Vispa äggen och sockret pösigt. Rör ner smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, häll i formen och grädda i 35min i 150 grader. Låt svalna.
Skär ut rundlar i chokladkakan och tillverka cylindrar i samma storlek av overheadplast. Trä dessa på chokladkakorna och ställ in i kylen.

 Hallonmousse (samma som tårtfyllningen men med mindre gelatin och mer socker)
200g frysta hallon
2 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad
3 msk socker
1 msk vatten

Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter. Koka upp hallonen tillsammans med socker och vatten. När de kokat sönder efter ett par minuter sila bort fröna, vi vill bara ha saften. Tänk på att det sitter en hel del kvar under silen också som vi inte vill slänga. Krama ut gelatinbladen på vatten och rör ner dem i den varma hallonsaften. Låt kallna i rumstemperatur ett par timmar, eller i kylskåp. Om du använder kylskåp var noga med att det inte stelnar för mycket - passa den övre kanten - det är där det märks.
Vispa grädden - inte hårt! - och vänd ner hallonblandningen. Om hallonen har fastnat i kanten på skålen så se till att just det inte kommer med ner i grädden - det blir som geléklumpar i moussen då.  Ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter. Spritsa sedan i moussen i formarna och låt stelna i kylen i ca 4 timmar.

Ta sedan av overheadplasten och garnera med vad du tycker kan passa, exempelvis hallon och vit choklad.