söndag 17 november 2013

Gräddbullar

Varför heter de gräddbullar när de inte innehåller grädde? 

Idag testade jag en ny smaksättning, Turkisk peppar. Supernajs, förutom att marängsmeten kollapsade av mängden mixade godisar. Nästa gång ska jag vara försiktigare när jag vänder ner dem i smeten. Jag tycker faktiskt också att gräddbullar är godast som små munsbitar. Fördel: man kan äta fler, göra olika smaker, man blir inte kladdig om händerna och man får inte känslan av att bara sätta tänderna i vitt fluff. Jag har märkt att om man gör små gräddbullar trots att smeten har kollapsat litegrann så blir de goda och lite sega om man har de i frysen och äter de riktigt kalla. Framförallt om man har smaksatt dem rejält.


 Gräddbullar, 25 små

13 smörgåsrån
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
några droppar ättika eller citron
1 tsk vaniljpulver
2 gelatinblad
200 choklad
1-2 tsk olja
valfri topping

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Ta ut små rundlar ur smårgåsrånen, 2 st på varje om du vill ha små.
Vispa äggvitorna och ättika/citron försiktigt till en början, helst för hand. Vispar man för kraftigt finns det risk att det inte blir den höjden på smeten som man vill ha. När det har blivit skummigt kan man fortsätta
med elvisp och gradvis öka hastigheten. När det börjar bli ett fast skum
tillsätt sockret - lite i taget. Smeten ska bli fast och blank. Ta sedan upp gelatinet och lägg i ett litet glas i micron och micra max 10 sekunder - de smälter fort. Ta upp en klick av smeten och använd för att temperera gelatinet innan du vispar ner det i smeten. Vänd sedan ner valfri smaksättning. Fyll en sprits med valfri tyll och spritsa ut smeten på bottnarna. Ställ i frysen i ca en timma tills ytan känns torr. Går i rumstemperatur också men kan ta lite tid.

Smält chokladen i micro eller i vattenbad. Doppa gräddbullarna i chokladen och strö på topping. Förvara i kylskåp.

Smaksättningar:

Turkisk peppar
Mixa 10-15 bitar turkisk peppar så det blir som fint pulver. Räds inte, pulvret ser ut som kattsand men smakar himmelskt. Goda att doppa i mörk choklad.

Polka
Ha i ett par droppar pepparmyntsolja när du vispar ner gelatinet. Droppa sedan några droppar röd färg och bara vänd runt så blir det marmorerat. Doppa dessa i vit choklad och strö på hackade polkagrisar, eller rött/rosa strössel.

Hasselnöt och choklad
1 dl riktigt finhackade hasselnötter, gärna mixade
3 tsk kakao, går att mixa tillsammans med nötterna
Vänd ner försiktigt i smeten innan den spritsas.Doppa i choklad, gärna mjölkchoklad, och strö över mer grovhackade hasselnötter

Jordgubbschoklad
Smält försiktigt Marabous choklad med jordgubb och doppa i,  strö sedan på jordgubbsströssel.










Bakat till eftermiddagsfika

Söndagens eftermiddagsfika är ju alltid något man kan använda som anledning till att baka. Idag blev det Grahamsbullar och så testade jag på Jitterbuggare. Grahamsbullarna är ju ett väl beprövat recept, men idag var jag nog lite trött när jag bakade, så jag glömde ha i smör. Konstigt nog blev det inte så stor skillnad. Jag antar att det skulle märkas mer om man inte åt dem direkt från ugnen, eller nytinade från micron. Torra bullar är ju onajs.

Jitterbuggare har jag ätit någon gång förut, men det är inte någon höjdare eftersom det enligt mig bara smakar socker. Kanske skulle kunna piffa till det lite med choklad och nötter, eller kanske saffran till jul? Ska testa nästa gång. Idag blev det bara med lite rosafärgad maräng. Får man chansen att baka rosa, så är det ju dumt att inte ta den liksom. Nästa gång så ska jag göra dem lite tunnare, mitt internaliserade centimetermått är ofta lite för generöst. De blev aningens undergräddade men blev klart godkända av eftermiddagsfikarna ändå. (Såklart, de var ju rosa).

Grahamsbullar, 30 st.

50g jäst
5 dl mjölk
100g smält smör, eller Milda Culinesse
1 tsk salt
1 msk socker
5 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
linfrön, sesamfrön, vallmofrön eller annat du kan hitta att strö på. (ost är inte så dumt).

Lös upp jästen i kall mjölk, och häll sedan i resten av mjölken. Om du har smält smöret så se till att det inte är för varmt, låt det alltså gärna svalna lite. Eller använd flytande margarin, går minst lika bra. Häll i salt, socker och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig, minst 15 minuter för hand, eller 10 minuter i maskin. Dra över plast och låt jäsa ordentligt, minst en timma. Knåda degen lätt och rulla den i 30 små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30-45 minuter. Pensla med ägg, strö över valfritt "strö" och grädda i ugnen ca 10 minuter i 230 grader. Perfekta att ha i frysen och tina snabbt i micron på morgonen.


Jitterbuggare, 20 st

Mördeg
100g smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 äggula

Maräng
1 äggvita
0,5 dl socker

Mixa ihop alla ingredienserna till smördegen i en mixer/matberedare. Mixa inte för länge, bara så att degen går ihop. För lång tid i mixern gör mördegen seg. Förvara inplastat i kylen i en timma så blir den lättare att hantera.

Vispa äggvitan till ett fast skum. Vispa sedan ner sockret så det blir en blank, fast marängsmet. Färgsätt om du vill med några droppar hushållsfärg.

Kavla ut mördegen mellan plastfolie till en rektangel på ca 20*30cm. Bre på marängen. Rulla sedan ihop som en rulltårta och skär i centimetertjocka bitar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 180 grader i ca 15 minuter.


söndag 10 november 2013

Drömtårta till fars dag

Jag frågade min man vad han ville ha bakat till fars dag. Jag hade förväntat mig budapestlängd, men istället blev det drömrulltårta. Helt OK för mig, Budapestrulle är enligt mig närmast oätligt. Det var så längesedan jag gjorde rulltårta så jag googlade upp ett recept av Birgitta Rasmusson. Här kommer det:

Drömtårta

Rulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkräm
100g smör, rumstempererat
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggulat

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten, rör försiktigt. Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper, se till att den täcker hela vägen ut i kanterna. Grädda i 250 grader i ca 5 minuter. Vakta den noga så den inte bränns! Strö strösocker jämnt över ett bakplåtspapper. Lägg den nygräddade rulltårtan med ovansidan ner mot sockret genom att ta tag i det pappret den ligger på och vänd det upp och ner. (Den glider inte av). Ta av bakplåtspappret, om det inte släpper kan du fukta en handduk med kallt vatten och badda på pappret. Medans den svalnar gör du smörkrämen.

Vispa smöret ihop med florsocker och vaniljsocker.Vispa till sist ner äggulan. När rulltårtan har svalnat till rumstemperatur bred på smörkrämen, ända ut i kanterna. Rulla ihop tårtan längs långsidan, när du rullar så borstar du också av det strösocker som sitter löst. Lägg med skarven ner. Låt stå i kylskåp i minst 20 minuter innan du skär av ändbitarna och serverar!




Fika på möten går alltid hem

När någon nämnde att det var längesedan någon hade fixat fika till ett veckomöte var jag ju inte sen att erbjuda mig.  Alla tillfällen som ges tages tacksamt emot. Jag hade tänkt att baka morotsmuffins med valnötter och creme cheese, men kom i sista stund på att det råder totalt nötförbud på hela den arbetsplatsen. Tänk om, tänk rätt. Choklad är ju aldrig fel. Så jag gjorde en favorit i repris - chokladcupcake med creme cheesefrosting enligt Leila Lindholms recept, bara aningens modifierat. Dessa chokladcupcakes går också bra att äta undressed som bara muffins, bästa chokladmuffinsen jag har testat.

 Chokladcupkakes, 18 st.

3 ägg 
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker 
50 g smör 
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
4 msk kakao  
1 st nypa salt 
100 g mörk choklad, % efter smak (jag använder Marabous) Frosting60 g mjukt smör 
3-5 dl florsocker (beroende på hur fast du vill ha frostingen) 
1 tsk vaniljsocker 
0.5 dl kakao 
100 g Phiadelphia
1 msk varmt kaffe 

Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt riktigt vitt och pösigt med en elvisp. Blanda kaffe, gräddfil och smält smör och rör ner i äggvispet. Blanda i hop resten av de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör försiktigt, vi vill inte röra för mycket för då blir det sega muffins. Smält chokladen och rör sist ner den i smeten. Klicka ut i muffinsformar i en muffinsplåt.  Grädda i ugnen i 175 grader i 15 minuter. Låt svalna.

 Tips! Vill du göra riktigt stora amerikanska muffins så ger detta recept 9 st och gräddas i 25-30 minuter.

Vispa det rumsvarma smöret krämigt och vispa sedan ner resten av alla ingredienser, sist kaffet. Jag föredrar att använda bara 3dl florsocker när jag ska ska spritsa frostingen, den blir fastare och mer lätthanterlig. Så blanda i så mycket tills du tycker att konsistensen är lagom. Om du ska göra någon större, högre spritsning så rekommenderar jag att du tar frostingreceptet ggr 1,25.

Dekorera sedan med vad du känner för. Idag blev det polly, andra dagar har det varit strössel eller marsipanrosor.


söndag 3 november 2013

Hallontårta med choklad

I går var jag bjuden på födelsedagsfest och hade äran att få baka tårtan. Jag fick göra den som jag ville, så det enda jag hade att tänka på var att den skulle räcka till ca 20 pers och att jag skulle kunna köra med den i 5 mil. Jag var väldigt sugen väldigt länge på att göra en våningstårta, men jag fick inte tag i kartongbottnar i tid. Så det blidde en vanlig variant fast högre.

Choklad- och hallonmoussetårta
20 bitar

Två tårtbottnar, men jag smaksatte dem med 5 msk kakao vardera.

Av dessa fick jag sammanlagt 4 bottnar.

Två lager med hallonmousse
Ett lager med mörk chokladmousse. I den mörka chokladmoussen lade jag på lite extra finhackad mörk choklad.

Eftersom mousse är väldigt stabilt och "torrt" avger det inte mycket vätska till bottnarna. Därför penslade jag bottnarna med hallonsaft. Går lika bra med smaksatt sockerlag. Om jag hade haft tillgång till ett större och mer välsorterat Systembolag på min ort hade jag köpt hallonlikör och penslat med.

Jag lade ihop tårtan kvällen innan för att den skulle sätta sig. Den kvällen gjorde jag även vit chokladganache som bara mår bra av att stå i kylen över natten. Jag använde Marabous vita choklad med vanlijsmak.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chokladganache
räcker för att täcka en tårta

5dl vispgrädde
500g choklad (valfri, även smaksatt typ toblerone)

Koka upp 2 dl av grädden och häll över den finhackade chokladen. Rör tills chokladen är smält och rör sedan i resten av grädden. Allt ska vara ordentligt blandat. Låt stå i kylen, gärna över natten, och vispa sedan med elvisp. Konsistensen blir mycket stabilare än vispad grädde.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tårtan täcktes sedan av ganachen genom att jag spritsade på den och sedan gjorde det jämnt med en spatel. Genom att först spritsa på den undviker jag att smulor hamnar synliga i. Lite blev det ändå, måste vara mer noggrann nästa gång för ett ännu bättre resultat.Jag toppade med 300g färska hallon och mitt första försök till chokladdekor. Jag vet inte exakt hur mycket choklad det gick åt till just denna dekor, men gissar på 100g.

Jag försökte temperera chokladen enligt konstens alla regler, vilket är svårt eftersom det innebär att man ska ha en marmorskiva. Det hade ju inte jag. Därför vet jag inte alls om det blev någon effekt av mina ansträngningar, chokladen kändes precis likadan som vanligt när jag smälter den. Just denna dekor ritade jag först upp på ett papper och spritsade sedan (med ett mycket litet hål) ut på overheadpapper. Nu när jag vet hur jag ska göra ska jag träna på min spritsteknik. För enkelhetens skull räknade jag ut omkretsen på tårtan (d*\pi) och delade i antal bitar. Så pass skulle det bli lätt och naturligt att dela i bitar.