Jag tänkte därför passa på att skriva ner receptet nu när jag nu har kommit fram till vad som går åt mer exakt. Jag kan även beskriva monteringen - det är inte alls så svårt. Just denna tårta räcker till 25-30 bitar på ett ungefär.
Barbietårta 25 bitar
Tårtbottnar
Om du vet med dig att du ska göra en tårta så är det en stor fördel om du kan göra tårtbottnarna flera dagar innan. De tar lite tid att göra eftersom de är så många, om du inte har flera formar. Lägg in bottnarna i frysen och ta fram dem när det är dags att montera tårtan - de är mycket lättare att dela när de är frusna, och även att forma de övre lagren som ska vara rundade. Till tårtan behöver du 9 lager, så det går åt 5 odelade bottnar enligt receptet. Receptet kommer från ica.se
Recept tårtbottnar - en form (går åt 5 till barbietårtan)
4 ägg
2 dl socker
1dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
(ett par droppar hushållsfärg om du vill ha dem färgade. Jag använder rosa)
Vispa ägg och socker länge med en elvisp. Räkna med ca 10 minuter - det är otroligt hur fluffigt och stabilt det kan bli. Det är det här som utgör volymen - ju fluffigare smet ju luftigare och högre bottnar får du. Blanda sen resten av ingredienserna noga och vänd försiktigt ner i smeten. Se till att det blir ordentligt blandat - sikta gärna ner det så slipper du besvärliga klumpar. Häll ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant och grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter. Jag använder 3 formar åt gången och med varmluft. Låt svalna innan du ställer in dem i frysen. Ska du inte frysa dem så låt dem kallna rejält innan du delar dem i två lager med en vass brödkniv.
Tårtfyllningarna
Dessa mår allra bäst av att stelna till i kylen i minst 5 timmar innan det är dags att montera tårtan. De blir stabila fyllningar som passar bra nu när man ska gör en hög, tung tårta med många lager.
Fyllning 1 - hallonmousse
1 kilo frysta hallon
1 liter vispgrädde
10 gelatinblad
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
(om du ska göra en annan mindre tårta räkna med en 1/5 av receptet per lager)
Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter. Koka upp hallonen tillsammans med socker och vatten. När de kokat sönder efter ett par minuter sila bort fröna, vi vill bara ha saften. Tänk på att det sitter en hel del kvar under silen också som vi inte vill slänga. Krama ut gelatinbladen på vatten och rör ner dem i den varma hallonsaften. Låt kallna i rumstemperatur ett par timmar, eller i kylskåp. Om du använder kylskåp var noga med att det inte stelnar för mycket - passa den övre kanten - det är där det märks.
Vispa grädden - inte hårt! - och vänd ner hallonblandningen. Om hallonen har fastnat i kanten på skålen så se till att just det inte kommer med ner i grädden - det blir som geléklumpar i moussen då. Se till att allt är väl blandat innan du ställer in den i kylen för att stelna.
Fyllning 2 - vit chokladmousse
400g vit choklad (jag gillar marabous vita bakchoklad)
2 gelatinblad
1 liter vispgrädde
(för en mindre tårta räkna med en hälften av receptet till 2 lager)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka chokladen fint. Koka upp 2 dl av grädden och vispa resten. Lättvispat. Häll den kokande grädden över chokladen och rör tills all choklad är smält. Ta upp gelatinbladen och lägg i chokladsmeten och rör tills det är helt smält. Om chokladen har svalnat kan du lägga gelatinbladen i ett litet glas eller mugg och köra i micron i max 10 sekunder och rör sedan ner i chokladsmeten. Ta en liten klick av den vispade grädden och rör ner i chokladsmeten för att jämna ut temperaturen, vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Täck med plast och ställ in i kylskåpet.
Montering
Sugarpaste
För denna barbietårta behöver du 500g rosa sugarpaste, 250g lila sugarpaste och 250g vit sugarpaste. Jag brukar köpa på Panduro, men det finns säkerligen billigare om man beställer större volymer från andra sidor. På Panduro kan du även hitta olika utstickare och den spetsutstickaren som jag använder. Netto brukar ha betydligt billigare utstickare, där köper jag mina. Sugarpasten kan du kavla ut och forma flera dagar innan och plasta in och förvara i rumstemperatur. Det som tar tid är spetsen och blommorna. Den rosa kavlar du tunt i fyrkanter ca 30*20. Till blommorna och som dekoration i övrigt behöver du också vita pärlor som strössel, finns i vanliga affärer i strösselhyllan.
Barbien
Ta en naken docka och börja med att fixa frisyren. Kan vara läge att tvätta den också. Om du har en trasig docka som kanske har brutit ett ben eller två så kan du med fördel ta bort benen. Borra ett hål under (tänker inte säga vart..) och sätt in en blompinne eller grillpinne. Om du vill ha benen kvar slå in henne från midjan och ner i gladpack. Om du gör den modellen behöver du skära ut ett djupare hål i tårtan, men ändå så smalt som möjligt. En filékniv funkar bra. Klä sedan på Barbien en top genom om att forma en bit rosa sugarpaste och designa som du vill ha den.
Smörkräm
För att täcka tårtan innan du lägger på sugerpaste behöver du smörkräm. Jag använder 1,5 grundsats, dvs 150g mjukt smör, 300g florsocker och två tsk riktigt varmt vatten. Här tillsätter jag också rosa hushållsfärg. Vispa först smöret krämigt innan du vispar i resten.
Forma bottnarna
Ta ut bottnarna och dela dem. Jämna till dem ifall de är ojämnt tjocka. Jag använde alla delade bottnar utan en, dvs 9 lager, kan vara bra att ha i reserv. Tag fram två ringar som hör till tårtformarna och ställ dem ovanpå varandra. Stapla sedan bottnarna däri så blir inte tårtan sedan sned. Måtta ut mitten och markera med en tandpetare. Skär sedan ut formen på kjolen som du vill ha den. Skär ut ett litet hål, som en femkrona ungefär i den översta bottnen så vet du vart barbien ska sitta.
Hallonsaft
Eftersom moussen är så stabil så får inte tårtbottnarna någon vätska att dra till sig. Därför kan man pensla bottnarna med hallonsaft, eller sockerlag. Gör det på varje lager innan du lägger på fyllningen.
Dags att lägga ihop tårtan!
Börja med att vända hela tårtbottshögen upp och ner. Tårtan kommer att bli tung så montera den med fördel direkt på tårtfatet, den blir svår att flytta från ett fat till ett annat. Ta den ena ringen som du staplat bottnarna i och lägg den så att du kan måtta ut vart tårtan ska vara. Lägg i bottenskivan och pensla med saft eller sockerlag. Börja med hallonmoussefyllningen och spritsa gärna, det blir lättare att få det jämnt då. Annars använd slickepott eller motsvarande. Varva tårtbottnar, saft/sockerlag och fyllning (varannan hallon - vit) tills du kommer till det översta lagret. Då är det läge att återigen kolla formen på tårtan och se till att den är helt rak. Småskavanker kan rättas till genom att skära bort det som behövs, eller fylla i med lite extra mousse. Fram till hit kan du lätt förbereda dagen innan, plasta bara in tårtan och förvara i kyl. Du kan göra klart hela tårtan dagen innan också, men den blir svårare att täcka eftersom den blir så stor då.
När formen är tillräckligt bra så är det dags att spackla den med smörkrämen. Jag tycker att det är lättas att spritsa ut smörkrämen för att sedan bre ut den med en slickepott eller spatel. Det är bra om det blir så jämnt som möjligt så blir det lättare att få en snyggare finish.
Välj sedan ut den fulaste sidan (även om den såklart är supersnygg runt om så finns det nog en sida som inte blev riktigt lika snygg..) och välj den sidan till att sätta spetsen på. Börja med spetsen och ta gärna en spetskant runt hela tårtan längst ned. Montera sedan hela den rosa härligheten genom att se till att den är plan längst ner vid spetskanten och rynka den upptill där barbien ska sitta. Då blir det ett snyggt fall på kjolen. Skarvarna mellan bitarna ordnas genom att vika den ena dubbel ute i kanten och lägga den överst - då blir det ett fejkat veck på klänningen som passar in bra. När det är täckt andvänd den lila sugarpasten till att kavla ut volanger som ska sitta längst ned, samt remsor som ska överlappa spetsen och det rosa fram på tårtan. Skarvarna mellan de lila styckena kan lätt döljas med rosetter som du gör i sugarpaste och fäster med en halv tandpetare.
När kjolen är klar sätter du i Barbien. Innan dess är det bra om du snyggar till kring hennes plats genom att klippa/skära bort överflödig rosa sugarpaste och platta till de veck som blivit. Sätt i barbien och dölj sedan kanten med en spetskant. Kanten spetsen - barbien döljer du med ett lila band som du med fördel an sätta fast blommor på.
Blommorna fästs enklast med att pensla på lite sockervatten på undersidan av blommorna - det fungerar som klister. Likaså kan du pensla på Barbiens top för att fästa pärlor längs kanten. Tänk på att där du penslar med sockervatten blir sugerpasten glansig.
Färdig för servering!
Barbietårta 25 bitar
Tårtbottnar
Om du vet med dig att du ska göra en tårta så är det en stor fördel om du kan göra tårtbottnarna flera dagar innan. De tar lite tid att göra eftersom de är så många, om du inte har flera formar. Lägg in bottnarna i frysen och ta fram dem när det är dags att montera tårtan - de är mycket lättare att dela när de är frusna, och även att forma de övre lagren som ska vara rundade. Till tårtan behöver du 9 lager, så det går åt 5 odelade bottnar enligt receptet. Receptet kommer från ica.se
Recept tårtbottnar - en form (går åt 5 till barbietårtan)
4 ägg
2 dl socker
1dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
(ett par droppar hushållsfärg om du vill ha dem färgade. Jag använder rosa)
Vispa ägg och socker länge med en elvisp. Räkna med ca 10 minuter - det är otroligt hur fluffigt och stabilt det kan bli. Det är det här som utgör volymen - ju fluffigare smet ju luftigare och högre bottnar får du. Blanda sen resten av ingredienserna noga och vänd försiktigt ner i smeten. Se till att det blir ordentligt blandat - sikta gärna ner det så slipper du besvärliga klumpar. Häll ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant och grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter. Jag använder 3 formar åt gången och med varmluft. Låt svalna innan du ställer in dem i frysen. Ska du inte frysa dem så låt dem kallna rejält innan du delar dem i två lager med en vass brödkniv.
Tårtfyllningarna
Dessa mår allra bäst av att stelna till i kylen i minst 5 timmar innan det är dags att montera tårtan. De blir stabila fyllningar som passar bra nu när man ska gör en hög, tung tårta med många lager.
Fyllning 1 - hallonmousse
1 kilo frysta hallon
1 liter vispgrädde
10 gelatinblad
0,5 dl socker
0,5 dl vatten
(om du ska göra en annan mindre tårta räkna med en 1/5 av receptet per lager)
Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter. Koka upp hallonen tillsammans med socker och vatten. När de kokat sönder efter ett par minuter sila bort fröna, vi vill bara ha saften. Tänk på att det sitter en hel del kvar under silen också som vi inte vill slänga. Krama ut gelatinbladen på vatten och rör ner dem i den varma hallonsaften. Låt kallna i rumstemperatur ett par timmar, eller i kylskåp. Om du använder kylskåp var noga med att det inte stelnar för mycket - passa den övre kanten - det är där det märks.
Vispa grädden - inte hårt! - och vänd ner hallonblandningen. Om hallonen har fastnat i kanten på skålen så se till att just det inte kommer med ner i grädden - det blir som geléklumpar i moussen då. Se till att allt är väl blandat innan du ställer in den i kylen för att stelna.
Fyllning 2 - vit chokladmousse
400g vit choklad (jag gillar marabous vita bakchoklad)
2 gelatinblad
1 liter vispgrädde
(för en mindre tårta räkna med en hälften av receptet till 2 lager)
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka chokladen fint. Koka upp 2 dl av grädden och vispa resten. Lättvispat. Häll den kokande grädden över chokladen och rör tills all choklad är smält. Ta upp gelatinbladen och lägg i chokladsmeten och rör tills det är helt smält. Om chokladen har svalnat kan du lägga gelatinbladen i ett litet glas eller mugg och köra i micron i max 10 sekunder och rör sedan ner i chokladsmeten. Ta en liten klick av den vispade grädden och rör ner i chokladsmeten för att jämna ut temperaturen, vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Täck med plast och ställ in i kylskåpet.
Montering
Sugarpaste
För denna barbietårta behöver du 500g rosa sugarpaste, 250g lila sugarpaste och 250g vit sugarpaste. Jag brukar köpa på Panduro, men det finns säkerligen billigare om man beställer större volymer från andra sidor. På Panduro kan du även hitta olika utstickare och den spetsutstickaren som jag använder. Netto brukar ha betydligt billigare utstickare, där köper jag mina. Sugarpasten kan du kavla ut och forma flera dagar innan och plasta in och förvara i rumstemperatur. Det som tar tid är spetsen och blommorna. Den rosa kavlar du tunt i fyrkanter ca 30*20. Till blommorna och som dekoration i övrigt behöver du också vita pärlor som strössel, finns i vanliga affärer i strösselhyllan.
Barbien
Ta en naken docka och börja med att fixa frisyren. Kan vara läge att tvätta den också. Om du har en trasig docka som kanske har brutit ett ben eller två så kan du med fördel ta bort benen. Borra ett hål under (tänker inte säga vart..) och sätt in en blompinne eller grillpinne. Om du vill ha benen kvar slå in henne från midjan och ner i gladpack. Om du gör den modellen behöver du skära ut ett djupare hål i tårtan, men ändå så smalt som möjligt. En filékniv funkar bra. Klä sedan på Barbien en top genom om att forma en bit rosa sugarpaste och designa som du vill ha den.
Smörkräm
För att täcka tårtan innan du lägger på sugerpaste behöver du smörkräm. Jag använder 1,5 grundsats, dvs 150g mjukt smör, 300g florsocker och två tsk riktigt varmt vatten. Här tillsätter jag också rosa hushållsfärg. Vispa först smöret krämigt innan du vispar i resten.
Forma bottnarna
Ta ut bottnarna och dela dem. Jämna till dem ifall de är ojämnt tjocka. Jag använde alla delade bottnar utan en, dvs 9 lager, kan vara bra att ha i reserv. Tag fram två ringar som hör till tårtformarna och ställ dem ovanpå varandra. Stapla sedan bottnarna däri så blir inte tårtan sedan sned. Måtta ut mitten och markera med en tandpetare. Skär sedan ut formen på kjolen som du vill ha den. Skär ut ett litet hål, som en femkrona ungefär i den översta bottnen så vet du vart barbien ska sitta.
Hallonsaft
Eftersom moussen är så stabil så får inte tårtbottnarna någon vätska att dra till sig. Därför kan man pensla bottnarna med hallonsaft, eller sockerlag. Gör det på varje lager innan du lägger på fyllningen.
Dags att lägga ihop tårtan!
Börja med att vända hela tårtbottshögen upp och ner. Tårtan kommer att bli tung så montera den med fördel direkt på tårtfatet, den blir svår att flytta från ett fat till ett annat. Ta den ena ringen som du staplat bottnarna i och lägg den så att du kan måtta ut vart tårtan ska vara. Lägg i bottenskivan och pensla med saft eller sockerlag. Börja med hallonmoussefyllningen och spritsa gärna, det blir lättare att få det jämnt då. Annars använd slickepott eller motsvarande. Varva tårtbottnar, saft/sockerlag och fyllning (varannan hallon - vit) tills du kommer till det översta lagret. Då är det läge att återigen kolla formen på tårtan och se till att den är helt rak. Småskavanker kan rättas till genom att skära bort det som behövs, eller fylla i med lite extra mousse. Fram till hit kan du lätt förbereda dagen innan, plasta bara in tårtan och förvara i kyl. Du kan göra klart hela tårtan dagen innan också, men den blir svårare att täcka eftersom den blir så stor då.
När formen är tillräckligt bra så är det dags att spackla den med smörkrämen. Jag tycker att det är lättas att spritsa ut smörkrämen för att sedan bre ut den med en slickepott eller spatel. Det är bra om det blir så jämnt som möjligt så blir det lättare att få en snyggare finish.
Välj sedan ut den fulaste sidan (även om den såklart är supersnygg runt om så finns det nog en sida som inte blev riktigt lika snygg..) och välj den sidan till att sätta spetsen på. Börja med spetsen och ta gärna en spetskant runt hela tårtan längst ned. Montera sedan hela den rosa härligheten genom att se till att den är plan längst ner vid spetskanten och rynka den upptill där barbien ska sitta. Då blir det ett snyggt fall på kjolen. Skarvarna mellan bitarna ordnas genom att vika den ena dubbel ute i kanten och lägga den överst - då blir det ett fejkat veck på klänningen som passar in bra. När det är täckt andvänd den lila sugarpasten till att kavla ut volanger som ska sitta längst ned, samt remsor som ska överlappa spetsen och det rosa fram på tårtan. Skarvarna mellan de lila styckena kan lätt döljas med rosetter som du gör i sugarpaste och fäster med en halv tandpetare.
När kjolen är klar sätter du i Barbien. Innan dess är det bra om du snyggar till kring hennes plats genom att klippa/skära bort överflödig rosa sugarpaste och platta till de veck som blivit. Sätt i barbien och dölj sedan kanten med en spetskant. Kanten spetsen - barbien döljer du med ett lila band som du med fördel an sätta fast blommor på.
Blommorna fästs enklast med att pensla på lite sockervatten på undersidan av blommorna - det fungerar som klister. Likaså kan du pensla på Barbiens top för att fästa pärlor längs kanten. Tänk på att där du penslar med sockervatten blir sugerpasten glansig.
Färdig för servering!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar