måndag 28 oktober 2013

Tårtfyllningar

Här samlar jag mina tårtfyllningar som jag brukar använda, och skriver in när jag testar nya. Alla fyllningar räcker till ett lager i en tårta som är 26 cm i diameter.

Moussefyllningar
Dessa mår allra bäst av att stelna till i kylen i minst 5 timmar innan det är dags att montera tårtan. De blir stabila fyllningar som passar bra nu när man ska gör en hög, tung tårta med många lager.

Hallonmousse
200g frysta hallon
2 dl vispgrädde
2 gelatinblad
1 msk socker
1 msk vatten

Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter. Koka upp hallonen tillsammans med socker och vatten. När de kokat sönder efter ett par minuter sila bort fröna, vi vill bara ha saften. Tänk på att det sitter en hel del kvar under silen också som vi inte vill slänga. Krama ut gelatinbladen på vatten och rör ner dem i den varma hallonsaften. Låt kallna i rumstemperatur ett par timmar, eller i kylskåp. Om du använder kylskåp var noga med att det inte stelnar för mycket - passa den övre kanten - det är där det märks. 

Vispa grädden - inte hårt! - och vänd ner hallonblandningen. Om hallonen har fastnat i kanten på skålen så se till att just det inte kommer med ner i grädden - det blir som geléklumpar i moussen då.  Se till att allt är väl blandat innan du ställer in den i kylen för att stelna i minst 5 timmar.

Chokladmousse
100g choklad - vit, mörk eller ljus.
1 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka chokladen fint. Koka upp 0,5 dl av grädden och vispa resten. Lättvispat. Häll den kokande grädden över chokladen och rör tills all choklad är smält. Ta upp gelatinbladen och lägg i chokladsmeten och rör tills det är helt smält. Om chokladen har svalnat kan du lägga gelatinbladen i ett litet glas eller mugg och köra i micron i max 10 sekunder och rör sedan ner i chokladsmeten. Ifall chokladsmeten fortfarande är varm ;ta en liten klick av den vispade grädden och rör ner i chokladsmeten för att jämna ut temperaturen, vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Täck med plast och ställ in i kylskåpet i minst 5 timmar.


Bananmousse (inspirerat av Tårtspecialisten)
3 mosade väl mogna bananer.
3 äggulor
ev. lite socker, beroende på bananerna
2,5 dl vispgrädde

Vispa upp äggulorna tillsammans med de mosade bananerna. Tillsätt socker efter smak. Vispa grädden fast och rör ner banansmeten. Denna mousse blir inte så stabil som de andra mousserna eftersom den inte har gelatin i sig, och att bananerna i sig är ganska tunga. Denna mousse behöver därför inte stelna i kylen först, du kan lägga på den på tårtan direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar