Medan surdegsbrödet står på jäsning passade jag på att göra fullkornsbröd med fil, lingonsylt och bikarbonat. Det här brödet är väldigt enkelt att göra; bara till att röra ihop allt och klicka ner i en form och in i ugnen. Ingen jäsning och minimalt med arbete.Receptet går att variera i närmast oändlighet, jag brukar blanda ner vad jag hittar i skåpen. Torkad frukt, nötter, frön är gött i. Brödet är väldigt gott med bregott och ost. Eftersom jag inte erkänner mig som storätare på bröd brukar jag låta dem svalna och sen dela dem på hälften och frysa in. I morgon ska jag testa att rosta den skiva, borde bli bra. Receptet kommer här:
Hälsobröd, två limpor.
10 dl vetemjöl
4 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön (eller andra nötter)
1 dl linfrön
1,5 dl rågkross
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 kg yoghurt eller fil, alltså ca 8 dl
3 dl lingonsylt
Blanda alla torra ingredienser, sen blanda yoghurten och lingonsylten. Blanda sedan alltihopa och klicka ut jämnt i två smorda 1,5-litersformar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timma i 200 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar