fredag 27 september 2013

Fredagsfika med bullar "extra allt"

Torra kanelbullar är ju ingen höjdare.
Jag gör mina med extra mycket kardemumma i degen och extra mycket smör i fyllningen. Dessutom har jag inte bara i kanel utan också vanilj.

Kardemummabullar med kanel och vanilj, 20 st

25g jäst, gärna för söta degar
75g smör
2,5 dl mjölk
1 krm salt
0,5 dl socker
2 tsk mald kardemumma
400g vetemjöl
ägg till pensling + pärlsocker

Fyllning:
100g smör
1 dl socker
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Lös upp jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten. Blanda i socker, salt och kardemumma och mjölet. Arbeta degen minst 10 minuter för hand, eller motsvarande i maskin. Låt jäsa 30-40 minuter, gärna med plast över bunken. Blanda i hop fyllningen. Kavla ut degen till en rektangel och bre på fyllningen, ända ut i kanterna! Rulla sedan ihop och dela i 20 delar. Lägg bullarna i formar på en plåt och låt jäsa övertäckt i en halvtimma till. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna, strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter i 200 grader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar