söndag 29 september 2013

Min födelsedagstårta

Igår var det min födelsedag! Ypperligt tillfälle att baka tårta. Jag fick också nya tyllar i present så jag kunde börja träna på att spritsa rosor. Tårtan är bra att lägga ihop dagen innan, den blir bara godare att stå minst ett dygn i kylen. Jag valde att ha blåbär på tårtan bara för att jag var sugen på det, det blir säkert minst lika gott med hallon. Receptet är väldigt mycket inspirerat av Leila's Devils Cake, vilken är min absoluta favorit. Min variant - trechokladtårta - är lite mer barnvänlig. Den är väldigt tung, mer som en kaka. I går var vi 6 vuxna som åt - två gånger - och halva tårtan gick åt. Är ni storätare som inte räds en tung kaka så räkna ändå med minst 16 bitar per tårta.
 
"Trechokladtårta" med blåbär, 20 bitar

Bottnar
1,5 dl ljust muscovadosocker
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
200g smör
4 ägg
3 dl mjölk
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200g mörk choklad (gärna marabous)
en nypa salt

Glasyr
Vit:
1,5dl vispgrädde
200g vit choklad

Mjölkchoklad:
3 dl vispgrädde
300g mjölkchoklad.
1 tsk smör

Smörkräm
100g rumstempererat smör
200g florsocker
2tsk hett vatten
100g vit choklad
Blåbär eller andra bär till toppen

Bottnarna
Vispa socker, sirap och mjukt rumstempererat smör. Rör ner äggulor. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Mjölken likaså. Smält chokladen och blanda ner den försiktigt. Rör inte mer än vad du måste. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem försiktigt i smeten. Fördela smeten jämnt i tre smorda formar. Grädda i varmluftsugn i 10-15 minuter, 180grader. Bottnarna ska precis ha "stannat", alltså inte vara rinniga eller mycket "gungiga" i mitten.

Tips: Har du bara en form får du dela upp smeten och grädda en i taget. Tips är då att klämma fast ett bakplåtspapper i botten så kan du lätt flytta ur kakan utan att den behöver svalna, diska "ringen" till formen, kläm i ett nytt bakplåtspapper och lägga i ny smet.

Glasyren
Koka upp grädden i kastrullen, dra av från värmen och lägg i choklad och smör så det smälter. Låt svalna så blir den lättare att arbeta med.

Smörkräm
Vispa smör så det blir krämigt och vispa sedan i florsockret och vattnet. Smält chokladen i vattenbad eller micro och vispa ner i smörkrämen. 

Montering
Om bottnarna har blivit mycket ojämna kan det vara läge att trimma till dem lite med en  brödkniv - vi vill ju att tårtan ska vara jämn och inte luta. 
Lägg ena botten upp och ner och bred på ett den vita chokladglasyren. Lägg på ytterligare ett lager - upp och ner - och bred på lika mkt av mjölkchokladsglasyren. Lägg på den tredje botten och bred på resten av mjölkchokladsglasyren så den täcker hela tårtan. 
Om man förbereder tårtan dagen innan kan man med fördel vänta med att bre på glasyren över tårtan och istället montera tårtan i en tårtform. Då sätter man fast bottnen, drar två lager med gladpack så det ligger i ett kors med god marginal utanför formen. Lägg i det lager som ska vara överst på tårtan i botten, lägg på ett lager mjölkchokladsglasyr, på med nästa botten och den vita mjölkchokladen och sist den sista botten.Vik om plasten och förvara i kylskåp. När man sen ska lägga på glasyren runt hela tårtan ta tar man bara bort plasten och vänder upp den på serveringsfatet.  När man använder tårtform så här hamnar tårtbottnarna precis rätt och tårtan riskerar inte att bli sned. 

Smörkrämen spritsas sedan ut i önskad form, själv gjorde jag rosor. Lägg till sist på bären. Förvara i kylskåp tills det är dags att äta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar