fredag 27 september 2013

Surdegsbröd till frukost

Sitter just nu och äter surdegsbrödet jag premiärbakade igår. Jag är rätt så ovan att baka bröd, har haft problem med jäsningen och får därför ofta kompakta bröd som smakar jäst. Med undantag för mina scones och hälsobröd då såklart. Men det här surdegsbrödet var otroligt enkelt att lyckas med! Och gott, mycket gott.

Grundreceptet kommer från surdegsburken. Kanske lite fusk att inte göra egen surdeg.. blir till att testa en annan gång.

2 limpor surdegbröd

150g vetesurdeg (en hel burk)
25g jäst
5 dl kallt vatten
800g vetemjöl (jag tog 600g vetemjöl och 200g fullkornsdinkel)
2,5 tsk salt
1 msk oliv- eller matolja.

Lös upp jästen i vatten och surdeg och arbeta sedan ihop alla ingredienser förutom saltet. I maskin ca 10 minuter, för hand minst 15. Tillsätt saltet i slutet. Degen kan vara lös men inte kladdig.
Täck bunken med plast och låt jäsa i minst två timmar till dubbel storlek.

Ta sedan upp brödet på ett mjölat bord och dela upp den och forma till två limpor, men arbeta med den så lite som det bara går. Lägg limporna på ett plåt med bakplåtspapper, strö över vetemjöl och plasta in plåten. Nu ska det jäsa i en timma till.

Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en form med 0,5 liter vatten. När den är uppe i den temperaturen sänk till 220, sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda ca 20-25 minuter. Ett tips för att  kolla om det är färdiggräddat är att mäta temperaturen inne i brödet, men gör det inte innan det är mer än max 5 minuter kvar på gräddningen.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar