fredag 20 december 2013

Gottebordet är julens bästa (förutom julskinka med senap)

Mozartkulor är enligt min man ett måste. Lika tråkigt varje år att rulla dessa. Så i år blev de lite pimpade som pops. I samma modell gjorde jag vit tryffel med lime. Innan smink ser de ut som fiskbullar i dillsås, men det behöver man ju egentligen inte berätta för någon. Lite polkaknäck, lite smörkola och så årets nykomling Ginger flapjacks - ett godis som innehåller allt jag vill ha: kokos, havregryn, muscovadosocker och framförallt färsk ingefära!

Ett tips för er som knyter rosetter runt pinnarna: Ta en tom pinne att knyta runt. Den första vanliga knuten drar du åt med banden längs med pinnen, alltså inte tvärs över som känns mer naturligt. Sen när tar du den övre delen av bandet och lägger som "överlöpare", då blir rosetten rak och mitt på pinnen istället för som annars sned (och som inte blir annat än sned hur mycket man än drar). 


Vit chokladtryffel med lime och minimarshmallows, 10 pops 

25 g smör
0,5 dl vispgrädde
150g vit choklad
0,5-1 lime, rivet skal.
en näve minimarshmallows

Garnering
10 pinnar
100g vit choklad
olja
strössel

Smält smöret i en kastrull, häll i grädden och låt koka upp. Finhacka chokladen och lägg i grädden och rör tills det smälter. Riv i limeskalet. Blanda i marsmallows. Vik i ett bakplåtspapper i en liten 
form och häll i smeten. Ställ i kylen för att stelna, tar ca 2 timmar. 
Rulla sedan till bollar och ställ in i frysen. Smält chokladen över vattenbad eller i micro (ca 30 sekunder i taget). Häll i en skvätt olja, ca 2 tsk. Sätt i pinnar i bollarna, och doppa sedan bollarna i chokladen. Tänk på att det stelnar fort, du får vara ganska snabb på med strösslet. Ett tips är att använda en äggkartong som du vänder upp och ner på och sticker hål i - det fungerar som ställ till popsen medan de stelnar.


Mozartkulor
Mozartkulor är så tråkigt att jag aldrig ens räknat på receptet. Köp ett block nougat och skär i tärningar. Köp en rulle med mandelmassa, smaksätt med likör eller rom efter smak - om du vill. Rulla till en rulle, skär i skivor, lägg runt nougaten och rulla till en boll. Doppa i choklad. Tada! Enkelt, snabbt men gudars så tråkigt.








'

'

Polkaknäck, 40 st
(recept från ICA)

1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
20 polkagrisar 
1 msk smör

Koka socker, sirap och grädde. Här gäller samma som för kola - låt kastrullen vara! Rör inte, peta inte ner från kanterna, bara låt den koka i fred. Då riskerar vi inte att den blir grynig. Medan den kokar krossa polkagrisarna i en mixer eller med en mortel. Låt knäcksmeten koka till 130grader, klicka sedan i smöret och häll i nästan allt av polkagriskrosset - spar lite till att ha på toppen. Blanda runt smeten. Häll/klicka i små knäckformar, strö på resten av polkakrosset. Ställ i kylen och låt stelna.


Skurna pepparkakor, 50 st
(recept från ica.se)

1 dl (ca 50g) finhackad sötmandel
100g smör, mjukt
5 msk strösocker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 tsk malda kryddnejlikor (hittar aldrig dessa så jag kör med vanliga nejlikor)
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat

Rör smör, socker och sirap smidigt, gärna med elvisp. Vispa ner mandeln och kryddorna, blanda sedan i mjöl och bikarbonat. (blanda gärna bikarbonatet i mjölet innan). Arbeta in mjölet på en lätt mjölad yta, forma till en 25cm lång rulle och linda in i plastfolie. Låt ligga i kylen tills den är riktigt kall, inga problem att förbereda degen dagen innan det är dags för ugnen. Skär rullen i tunna skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 8-10 minuter.

Ginger flapjacks, ca 50 bitar. 
(recept från ICA)

Botten
125g smör
2 dl ljust muscovadosocker
2 msk ljus sirap
5 dl havregryn
1 dl riven kokos

Glasyr
150g smör
3 dl florsocker
4 msk ljus sirap
3 msk färsk riven ingefära

Garnering
1 dl riven kokos

Smält smör, socker och sirap i en kastrull. Blanda ner havregryn och kokos. Tryck ut massan i exempelvis en tårtform där du har klämt fast ett bakplåtspapper på botten. Grädda i mitten av ugnen i 200grader i ca 15 minuter. Ställ den för att svalna och gör glasyren.

Smält smör, florsocker, sirap och riven ingefära och värm under omrörning. Låt glasyren svalna lite innan du häller den över kakan. Medan den svalnar kan du rosta kokosen som du till sist toppar med. Ställ nu svalt för att stelna innan du skär den i bitar.

Mer julgodis hittar ni här:

chokladkola och smörkola med ingefära



söndag 15 december 2013

Chokladkola och smörkola med vanilj och ingefära

Kolan jag gjorde för ett par dagar sedan blev lite för mjuk. God, men inte perfekt. Denna blev absolut bättre godare. Skillnaden är att jag i ingefärskolan även hade vanilj, och att jag lät den koka 5 grader längre. Chokladkolan blev lite matt i färgen men smaken förlåter allt.

Här kommer något viktigt: RÖR INTE I SMETEN! Bara lite lite precist i början när sockret smälter. Låt hela kastrullen vara, peta inte på något sätt. Risken är nämligen att kolan blir sockrig, sockret liksom kristalliserar sig. Och det vill vi absolut inte. Var inte rädd för att det ska brännas vid, det gör det inte. Ett annat tips är att använda en minst dubbelt så stor kastrull som du tror är lagom - kokande kolasmet når oanade höjder. Och jag tror inte att jag är ensam om att ha annat att göra än att göra spisen ren från smält socker.

 Chokladkola, 30 bitar
(recept från arla.se)

25g smör
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
50g mörk choklad

Smält smöret i en rymlig kastrull. Häll i allt annat utom chokladen och låt koka tills det når 125 grader. Medan det kokar så kan du finhacka chokladen. När kolan har kokat färdigt häll i chokladen och rör tills det är smält. Klä en liten bakform, ca 10x20cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och låt kallna i kylskåp. Skär i bitar.


Smörkola med ingefära, 30 bitar

50g smör
1dl vispgrädde
1,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald ingefära

Smält smöret i en rymlig kastrull. Häll i allt utom ingefäran. Låt koka tills det når 125 grader. När det kokat färdigt sikta i ingefäran och rör runt. Om man inte siktar i kryddan kan det bli svårt att få bort små klumpar av kryddan. Eftersom det är en sån liten mängd funkar det bra att sikta med en tesil.  Klä en liten bakform, ca 10x20cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och låt kallna i kylskåp. Skär i bitar.


onsdag 11 december 2013

Let the Julbak begin

I morgon är det återigen personalmöte - ett ypperligt tillfälle att bjuda på bakat. Eftersom det är på en skola är det totalt nöt- och mandelförbud vilket begränsar julsmakerna. Idag blev det saffran och kokoscupcake med vit choklad och creme cheesefrosting toppat med sockrade lingon. De sura lingonen förhöjer verkligen smaken på de andra och passar ypperligt bra med både saffran och vit choklad. Här kommer receptet (muffinsreceptet är Leilas, men utan rom).

Saffranscupcakes med vit chokladfrosting 
och lingon, 15 st

Muffins:
3 ägg

  • 2 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 0,5 g (1 påse) saffran
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 dl kokosflingor


Frosting:
200g creme cheese
100g vit choklad
50 g rumsvarmt smör
frysta eller färska lingon

Börja med att ta fram lingon ur frysen så det får tina. Lägg de frysta bären glest på hushållspapper så sugs mycket vätska upp. 

Vispa strösocker, vaniljsocker och ägg riktigt pösigt med en elvisp. Smält smöret, blanda i saffran och vispgrädden. Blanda med äggsmeten. Blanda mjöl, salt och bakpulver och vänd ner i smeten, och sen även kokos. Fördela i 15 muffinsformar och använd gärna muffinsplåt. Grädda i 175grader i 15 minuter - känn med en sticka när de är klara. (Då är stickan torr och utan smet). Ställ för att svalna. 

Vispa det rumsvarma smöret. Smält chokladen över vattenbad eller i micro och blanda sedan med smöret och även creme cheese. Vispa till en slät frosting. Fördela på muffinsen. 

Sockra lingonen och toppa!




söndag 1 december 2013

En oplanerad efterrätt

Jag och dottern tyckte absolut att söndagsmiddagen krävde en efterrätt. Men mitt chokladförråd var länsat (med mitt medgivande) så jag fick hitta på något annat än min tänkta chokladmousse. Det blev en kladdkaksbotten med hallonmousse, gjord på frysta hallon. Toppade med tinade hallon och spritsade en hittepåblandning av kvarg, vaniljsocker och vispad grädde. Blev faktiskt helt OK.

Hallonmousse med chokladbotten, 4 portioner

Chokladbotten
100g smält smör
3 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en form 20x25cm. Vispa äggen och sockret pösigt. Rör ner smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, häll i formen och grädda i 35min i 150 grader. Låt svalna.
Skär ut rundlar i chokladkakan och tillverka cylindrar i samma storlek av overheadplast. Trä dessa på chokladkakorna och ställ in i kylen.

 Hallonmousse (samma som tårtfyllningen men med mindre gelatin och mer socker)
200g frysta hallon
2 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad
3 msk socker
1 msk vatten

Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter. Koka upp hallonen tillsammans med socker och vatten. När de kokat sönder efter ett par minuter sila bort fröna, vi vill bara ha saften. Tänk på att det sitter en hel del kvar under silen också som vi inte vill slänga. Krama ut gelatinbladen på vatten och rör ner dem i den varma hallonsaften. Låt kallna i rumstemperatur ett par timmar, eller i kylskåp. Om du använder kylskåp var noga med att det inte stelnar för mycket - passa den övre kanten - det är där det märks.
Vispa grädden - inte hårt! - och vänd ner hallonblandningen. Om hallonen har fastnat i kanten på skålen så se till att just det inte kommer med ner i grädden - det blir som geléklumpar i moussen då.  Ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter. Spritsa sedan i moussen i formarna och låt stelna i kylen i ca 4 timmar.

Ta sedan av overheadplasten och garnera med vad du tycker kan passa, exempelvis hallon och vit choklad.


söndag 17 november 2013

Gräddbullar

Varför heter de gräddbullar när de inte innehåller grädde? 

Idag testade jag en ny smaksättning, Turkisk peppar. Supernajs, förutom att marängsmeten kollapsade av mängden mixade godisar. Nästa gång ska jag vara försiktigare när jag vänder ner dem i smeten. Jag tycker faktiskt också att gräddbullar är godast som små munsbitar. Fördel: man kan äta fler, göra olika smaker, man blir inte kladdig om händerna och man får inte känslan av att bara sätta tänderna i vitt fluff. Jag har märkt att om man gör små gräddbullar trots att smeten har kollapsat litegrann så blir de goda och lite sega om man har de i frysen och äter de riktigt kalla. Framförallt om man har smaksatt dem rejält.


 Gräddbullar, 25 små

13 smörgåsrån
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
några droppar ättika eller citron
1 tsk vaniljpulver
2 gelatinblad
200 choklad
1-2 tsk olja
valfri topping

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Ta ut små rundlar ur smårgåsrånen, 2 st på varje om du vill ha små.
Vispa äggvitorna och ättika/citron försiktigt till en början, helst för hand. Vispar man för kraftigt finns det risk att det inte blir den höjden på smeten som man vill ha. När det har blivit skummigt kan man fortsätta
med elvisp och gradvis öka hastigheten. När det börjar bli ett fast skum
tillsätt sockret - lite i taget. Smeten ska bli fast och blank. Ta sedan upp gelatinet och lägg i ett litet glas i micron och micra max 10 sekunder - de smälter fort. Ta upp en klick av smeten och använd för att temperera gelatinet innan du vispar ner det i smeten. Vänd sedan ner valfri smaksättning. Fyll en sprits med valfri tyll och spritsa ut smeten på bottnarna. Ställ i frysen i ca en timma tills ytan känns torr. Går i rumstemperatur också men kan ta lite tid.

Smält chokladen i micro eller i vattenbad. Doppa gräddbullarna i chokladen och strö på topping. Förvara i kylskåp.

Smaksättningar:

Turkisk peppar
Mixa 10-15 bitar turkisk peppar så det blir som fint pulver. Räds inte, pulvret ser ut som kattsand men smakar himmelskt. Goda att doppa i mörk choklad.

Polka
Ha i ett par droppar pepparmyntsolja när du vispar ner gelatinet. Droppa sedan några droppar röd färg och bara vänd runt så blir det marmorerat. Doppa dessa i vit choklad och strö på hackade polkagrisar, eller rött/rosa strössel.

Hasselnöt och choklad
1 dl riktigt finhackade hasselnötter, gärna mixade
3 tsk kakao, går att mixa tillsammans med nötterna
Vänd ner försiktigt i smeten innan den spritsas.Doppa i choklad, gärna mjölkchoklad, och strö över mer grovhackade hasselnötter

Jordgubbschoklad
Smält försiktigt Marabous choklad med jordgubb och doppa i,  strö sedan på jordgubbsströssel.










Bakat till eftermiddagsfika

Söndagens eftermiddagsfika är ju alltid något man kan använda som anledning till att baka. Idag blev det Grahamsbullar och så testade jag på Jitterbuggare. Grahamsbullarna är ju ett väl beprövat recept, men idag var jag nog lite trött när jag bakade, så jag glömde ha i smör. Konstigt nog blev det inte så stor skillnad. Jag antar att det skulle märkas mer om man inte åt dem direkt från ugnen, eller nytinade från micron. Torra bullar är ju onajs.

Jitterbuggare har jag ätit någon gång förut, men det är inte någon höjdare eftersom det enligt mig bara smakar socker. Kanske skulle kunna piffa till det lite med choklad och nötter, eller kanske saffran till jul? Ska testa nästa gång. Idag blev det bara med lite rosafärgad maräng. Får man chansen att baka rosa, så är det ju dumt att inte ta den liksom. Nästa gång så ska jag göra dem lite tunnare, mitt internaliserade centimetermått är ofta lite för generöst. De blev aningens undergräddade men blev klart godkända av eftermiddagsfikarna ändå. (Såklart, de var ju rosa).

Grahamsbullar, 30 st.

50g jäst
5 dl mjölk
100g smält smör, eller Milda Culinesse
1 tsk salt
1 msk socker
5 dl grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
linfrön, sesamfrön, vallmofrön eller annat du kan hitta att strö på. (ost är inte så dumt).

Lös upp jästen i kall mjölk, och häll sedan i resten av mjölken. Om du har smält smöret så se till att det inte är för varmt, låt det alltså gärna svalna lite. Eller använd flytande margarin, går minst lika bra. Häll i salt, socker och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig, minst 15 minuter för hand, eller 10 minuter i maskin. Dra över plast och låt jäsa ordentligt, minst en timma. Knåda degen lätt och rulla den i 30 små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30-45 minuter. Pensla med ägg, strö över valfritt "strö" och grädda i ugnen ca 10 minuter i 230 grader. Perfekta att ha i frysen och tina snabbt i micron på morgonen.


Jitterbuggare, 20 st

Mördeg
100g smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 äggula

Maräng
1 äggvita
0,5 dl socker

Mixa ihop alla ingredienserna till smördegen i en mixer/matberedare. Mixa inte för länge, bara så att degen går ihop. För lång tid i mixern gör mördegen seg. Förvara inplastat i kylen i en timma så blir den lättare att hantera.

Vispa äggvitan till ett fast skum. Vispa sedan ner sockret så det blir en blank, fast marängsmet. Färgsätt om du vill med några droppar hushållsfärg.

Kavla ut mördegen mellan plastfolie till en rektangel på ca 20*30cm. Bre på marängen. Rulla sedan ihop som en rulltårta och skär i centimetertjocka bitar. Lägg de på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 180 grader i ca 15 minuter.


söndag 10 november 2013

Drömtårta till fars dag

Jag frågade min man vad han ville ha bakat till fars dag. Jag hade förväntat mig budapestlängd, men istället blev det drömrulltårta. Helt OK för mig, Budapestrulle är enligt mig närmast oätligt. Det var så längesedan jag gjorde rulltårta så jag googlade upp ett recept av Birgitta Rasmusson. Här kommer det:

Drömtårta

Rulltårta
3 ägg
1,5 dl socker
0,75 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkräm
100g smör, rumstempererat
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggulat

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten, rör försiktigt. Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper, se till att den täcker hela vägen ut i kanterna. Grädda i 250 grader i ca 5 minuter. Vakta den noga så den inte bränns! Strö strösocker jämnt över ett bakplåtspapper. Lägg den nygräddade rulltårtan med ovansidan ner mot sockret genom att ta tag i det pappret den ligger på och vänd det upp och ner. (Den glider inte av). Ta av bakplåtspappret, om det inte släpper kan du fukta en handduk med kallt vatten och badda på pappret. Medans den svalnar gör du smörkrämen.

Vispa smöret ihop med florsocker och vaniljsocker.Vispa till sist ner äggulan. När rulltårtan har svalnat till rumstemperatur bred på smörkrämen, ända ut i kanterna. Rulla ihop tårtan längs långsidan, när du rullar så borstar du också av det strösocker som sitter löst. Lägg med skarven ner. Låt stå i kylskåp i minst 20 minuter innan du skär av ändbitarna och serverar!




Fika på möten går alltid hem

När någon nämnde att det var längesedan någon hade fixat fika till ett veckomöte var jag ju inte sen att erbjuda mig.  Alla tillfällen som ges tages tacksamt emot. Jag hade tänkt att baka morotsmuffins med valnötter och creme cheese, men kom i sista stund på att det råder totalt nötförbud på hela den arbetsplatsen. Tänk om, tänk rätt. Choklad är ju aldrig fel. Så jag gjorde en favorit i repris - chokladcupcake med creme cheesefrosting enligt Leila Lindholms recept, bara aningens modifierat. Dessa chokladcupcakes går också bra att äta undressed som bara muffins, bästa chokladmuffinsen jag har testat.

 Chokladcupkakes, 18 st.

3 ägg 
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker 
50 g smör 
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
4 msk kakao  
1 st nypa salt 
100 g mörk choklad, % efter smak (jag använder Marabous) Frosting60 g mjukt smör 
3-5 dl florsocker (beroende på hur fast du vill ha frostingen) 
1 tsk vaniljsocker 
0.5 dl kakao 
100 g Phiadelphia
1 msk varmt kaffe 

Vispa ägg, socker och vaniljsocker riktigt riktigt vitt och pösigt med en elvisp. Blanda kaffe, gräddfil och smält smör och rör ner i äggvispet. Blanda i hop resten av de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Rör försiktigt, vi vill inte röra för mycket för då blir det sega muffins. Smält chokladen och rör sist ner den i smeten. Klicka ut i muffinsformar i en muffinsplåt.  Grädda i ugnen i 175 grader i 15 minuter. Låt svalna.

 Tips! Vill du göra riktigt stora amerikanska muffins så ger detta recept 9 st och gräddas i 25-30 minuter.

Vispa det rumsvarma smöret krämigt och vispa sedan ner resten av alla ingredienser, sist kaffet. Jag föredrar att använda bara 3dl florsocker när jag ska ska spritsa frostingen, den blir fastare och mer lätthanterlig. Så blanda i så mycket tills du tycker att konsistensen är lagom. Om du ska göra någon större, högre spritsning så rekommenderar jag att du tar frostingreceptet ggr 1,25.

Dekorera sedan med vad du känner för. Idag blev det polly, andra dagar har det varit strössel eller marsipanrosor.


söndag 3 november 2013

Hallontårta med choklad

I går var jag bjuden på födelsedagsfest och hade äran att få baka tårtan. Jag fick göra den som jag ville, så det enda jag hade att tänka på var att den skulle räcka till ca 20 pers och att jag skulle kunna köra med den i 5 mil. Jag var väldigt sugen väldigt länge på att göra en våningstårta, men jag fick inte tag i kartongbottnar i tid. Så det blidde en vanlig variant fast högre.

Choklad- och hallonmoussetårta
20 bitar

Två tårtbottnar, men jag smaksatte dem med 5 msk kakao vardera.

Av dessa fick jag sammanlagt 4 bottnar.

Två lager med hallonmousse
Ett lager med mörk chokladmousse. I den mörka chokladmoussen lade jag på lite extra finhackad mörk choklad.

Eftersom mousse är väldigt stabilt och "torrt" avger det inte mycket vätska till bottnarna. Därför penslade jag bottnarna med hallonsaft. Går lika bra med smaksatt sockerlag. Om jag hade haft tillgång till ett större och mer välsorterat Systembolag på min ort hade jag köpt hallonlikör och penslat med.

Jag lade ihop tårtan kvällen innan för att den skulle sätta sig. Den kvällen gjorde jag även vit chokladganache som bara mår bra av att stå i kylen över natten. Jag använde Marabous vita choklad med vanlijsmak.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chokladganache
räcker för att täcka en tårta

5dl vispgrädde
500g choklad (valfri, även smaksatt typ toblerone)

Koka upp 2 dl av grädden och häll över den finhackade chokladen. Rör tills chokladen är smält och rör sedan i resten av grädden. Allt ska vara ordentligt blandat. Låt stå i kylen, gärna över natten, och vispa sedan med elvisp. Konsistensen blir mycket stabilare än vispad grädde.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tårtan täcktes sedan av ganachen genom att jag spritsade på den och sedan gjorde det jämnt med en spatel. Genom att först spritsa på den undviker jag att smulor hamnar synliga i. Lite blev det ändå, måste vara mer noggrann nästa gång för ett ännu bättre resultat.Jag toppade med 300g färska hallon och mitt första försök till chokladdekor. Jag vet inte exakt hur mycket choklad det gick åt till just denna dekor, men gissar på 100g.

Jag försökte temperera chokladen enligt konstens alla regler, vilket är svårt eftersom det innebär att man ska ha en marmorskiva. Det hade ju inte jag. Därför vet jag inte alls om det blev någon effekt av mina ansträngningar, chokladen kändes precis likadan som vanligt när jag smälter den. Just denna dekor ritade jag först upp på ett papper och spritsade sedan (med ett mycket litet hål) ut på overheadpapper. Nu när jag vet hur jag ska göra ska jag träna på min spritsteknik. För enkelhetens skull räknade jag ut omkretsen på tårtan (d*\pi) och delade i antal bitar. Så pass skulle det bli lätt och naturligt att dela i bitar.



måndag 28 oktober 2013

Smörkräm

Smörkräm är något som jag använder ofta, smaksatt i olika varianter. Spackla tårtor, frosting på cupcakes, chokladbiskvier.. En grundsats räcker till att spackla en tårta eller som frosting till ca 10 cupcakes.Går att smaksätta i all oändlighet. Här kommer mitt grundrecept. Jag fyller på med smaksättningar vart efter.

Smörkräm
100g rumstempererat normalsaltat smör
200 gram florsocker
2 tsk kokande vatten

Vispa först smöret smidigt och vispa sedan i de andra ingredienserna

Smaksättningar
100 g smält vit choklad - blir fast och fint och perfekt till att spritsa dekorationer.
0,5-1 dl kakao
starkt kaffe - istället för det kokande vattnet.

.


Tårtfyllningar

Här samlar jag mina tårtfyllningar som jag brukar använda, och skriver in när jag testar nya. Alla fyllningar räcker till ett lager i en tårta som är 26 cm i diameter.

Moussefyllningar
Dessa mår allra bäst av att stelna till i kylen i minst 5 timmar innan det är dags att montera tårtan. De blir stabila fyllningar som passar bra nu när man ska gör en hög, tung tårta med många lager.

Hallonmousse
200g frysta hallon
2 dl vispgrädde
2 gelatinblad
1 msk socker
1 msk vatten

Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter. Koka upp hallonen tillsammans med socker och vatten. När de kokat sönder efter ett par minuter sila bort fröna, vi vill bara ha saften. Tänk på att det sitter en hel del kvar under silen också som vi inte vill slänga. Krama ut gelatinbladen på vatten och rör ner dem i den varma hallonsaften. Låt kallna i rumstemperatur ett par timmar, eller i kylskåp. Om du använder kylskåp var noga med att det inte stelnar för mycket - passa den övre kanten - det är där det märks. 

Vispa grädden - inte hårt! - och vänd ner hallonblandningen. Om hallonen har fastnat i kanten på skålen så se till att just det inte kommer med ner i grädden - det blir som geléklumpar i moussen då.  Se till att allt är väl blandat innan du ställer in den i kylen för att stelna i minst 5 timmar.

Chokladmousse
100g choklad - vit, mörk eller ljus.
1 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka chokladen fint. Koka upp 0,5 dl av grädden och vispa resten. Lättvispat. Häll den kokande grädden över chokladen och rör tills all choklad är smält. Ta upp gelatinbladen och lägg i chokladsmeten och rör tills det är helt smält. Om chokladen har svalnat kan du lägga gelatinbladen i ett litet glas eller mugg och köra i micron i max 10 sekunder och rör sedan ner i chokladsmeten. Ifall chokladsmeten fortfarande är varm ;ta en liten klick av den vispade grädden och rör ner i chokladsmeten för att jämna ut temperaturen, vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Täck med plast och ställ in i kylskåpet i minst 5 timmar.


Bananmousse (inspirerat av Tårtspecialisten)
3 mosade väl mogna bananer.
3 äggulor
ev. lite socker, beroende på bananerna
2,5 dl vispgrädde

Vispa upp äggulorna tillsammans med de mosade bananerna. Tillsätt socker efter smak. Vispa grädden fast och rör ner banansmeten. Denna mousse blir inte så stabil som de andra mousserna eftersom den inte har gelatin i sig, och att bananerna i sig är ganska tunga. Denna mousse behöver därför inte stelna i kylen först, du kan lägga på den på tårtan direkt.

Spökparty med tårta

Nu är dotterns årliga spökparty avklarat. I år bestod menyn av kokta spindlar, tårta, chokladspindlar och popcorn. Tårtan gjorde jag med 4 lager bottnar, varvade smaksatta med choklad och naturella färgade med grön livsmedelsfärg. Som fyllning varvade jag vit chokladmousse och mjölkchokladmousse. För att få till den upphöjda irisen skar jag ut ett lager och placerade ovanpå efter jag skurit ut rätt form.
Jag spacklade tårtan med en grundsats med smörkräm som jag färgsatte med grön livsmedelsfärg
Anledningen till att jag spacklar är att sugerpasten (vissa märken) kan smälta i kontakt med grädde. Använder man marsipan så kan den börja svettas om man inte spacklar tårtan. Om man inte vill eller kan spackla - tex om man gör en prinsesstårta - kan man istället pensla insidan av locket med smält smör.

För att få till nyansskillnaderna i iris målade jag den röda marsipanen (sugarpasten var slut) med en blandning av florsocker, vatten och gul livsmedelsfärg. (Dottern tyckte det såg ut som äggula, och hon trodde mig inte när jag sa att det var senap..) Blodkärlen på ögonvitan målade jag med röd livsmedelsfärg.

Chokladspindlar, 40 st

200g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
10 dl havregryn
4 tsk kallt kaffe

Garnering
1,5 paket kolasnören 
Chokladsströssel, vitt pärlströssel

De små chokladspindlarna gjorde jag genom att göra chokladbollar som jag delade på hälften, lade in tre godissnören och satte ihop igen. Sen rullade jag dem i chokladströssel och satte dit vitt pärlströssel som ögon. Pupillen är kakao som jag blandat ut i vatten och målat på.  Tips! Gör smeten i en mixer. Börja med att mixa havregrynen, då blir de mycket finare och lyxigare i texturen.



lördag 12 oktober 2013

Planering inför halloween 2013

Förra året hade min dotter spökparty. Snart är det dags igen! Här kommer lite tips hur man bakar roliga tillbehör till ett gäng barn som givetvis kom utklädda.

Chokladråttor

100g smör
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
5 dl havregryn
2 tsk kallt kaffe

Garnering
kolasnören
mörk choklad
vita pärlor/kulor - finns som strössel
chokladströssel
Blanda - använd gärna mixer - ihop alla ingredienser till råttorna (förutom garneringen..) och rulla till ca 20 toppiga bollar. Rulla sedan i chokladströssel. Smält den mörka chokladen i vattenbad och bred ut på ett bakplåtspapper. Lägg det gärna på ett fat e dyl som du har haft i frysen ett tag så stelnar det snabbare. När det är stelnat så skär ut öronen och placera på råttorna. Sätt i de vita pärlorna som ögon och måla dit pupill med choklad. Enkelt är att använda en tandpetare eller grillpinne för att få en lagom liten klick. Klipp kolasnöret i lagom länd för att vara en svans. Använd samma tandpetare/grillpinne som innan och gör ett hål i råttans ända och stick in svansen.

Glassmonster
Klicka ut valfri glass i muffinsformar, blanda gärna med något gott typ hackad choklad, maränger, chokladsås e dyl. Vispa grädde och blanda i grön hushållsfärg. Bre på grädden på glassen.

Bland plockgodiset brukar det finnas stora kolakulor som är vita utanpå. Dessa är jättebra att måla ögon på med smält mörk choklad. Ett tips är bara att inte ställa in dem i frysen igen innan servering - kulorna blir stenhårda då. Tänderna finns också att köpa bland plockgodiset.
Väldigt bra efterrätt på ett kalas där de inte vill ha tårta.


Spökmaränger

Eftersom jag förra året aldrig lyckades med maränger gjorde jag inte egna. Köpemaränger alltså, en påse. För att garnera smälter du bara lite mörk choklad och målar på ögon genom att droppa på med en grillpinne/tandpetare. 

söndag 6 oktober 2013

Söndagsfika

Söndag passar bra med kladdkaksmuffins. Det här receptet kommer från ica.se och det är mitt favoritrecept. Har prövat en del.

Recept kladdkaksmuffins 14 st

2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
en nypa salt
100g smält smör. Milda Culinesse funkar bra.

Rör ägg och socker, vispa inte. Blanda alla torra ingredienser och blanda i smeten, tillsätt smält smör. Klicka i muffinsformar - gärna i en muffinsplåt - så det fyller ca 2/3 av formen. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter. Om du inte tar tid så kan jag tipsa om detta: om du vill ha riktigt kladdiga muffins som med fördel äts ljumma med glass och sked så ta ut dem tidigare - de ska ha pöst upp men inte kollapsat. Vill du ha dem att äta med fingrarna vänta tills de precis har kollapsat. Detta stämmer ganska så väl med tiden 8 eller 10 minuter.

Servera gärna med glass och bär, variera i det oändliga. Eller ät de riktigt kalla i nypan, undressed. (fundera på det - språkpoliser!)

Barbiens återkomst

Igår slutförde jag bakningen av ytterligare en Barbietårta som skulle förgylla ett 5-årskalas.
Jag tänkte därför passa på att skriva ner receptet nu när jag nu har kommit fram till vad som går åt mer exakt. Jag kan även beskriva monteringen - det är inte alls så svårt. Just denna tårta räcker till 25-30 bitar på ett ungefär.

Barbietårta 25 bitar 

Tårtbottnar
Om du vet med dig att du ska göra en tårta så är det en stor fördel om du kan göra tårtbottnarna flera dagar innan. De tar lite tid att göra eftersom de är så många, om du inte har flera formar. Lägg in bottnarna i frysen och ta fram dem när det är dags att montera tårtan - de är mycket lättare att dela när de är frusna, och även att forma de övre lagren som ska vara rundade. Till tårtan behöver du 9 lager, så det går åt 5 odelade bottnar enligt receptet. Receptet kommer från ica.se

Recept tårtbottnar - en form (går åt 5 till barbietårtan)
4 ägg
2 dl socker
1dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
(ett par droppar hushållsfärg om du vill ha dem färgade. Jag använder rosa)

Vispa ägg och socker länge med en elvisp. Räkna med ca 10 minuter - det är otroligt hur fluffigt och stabilt det kan bli. Det är det här som utgör volymen - ju fluffigare smet ju luftigare och högre bottnar får du. Blanda sen resten av ingredienserna noga och vänd försiktigt ner i smeten. Se till att det blir ordentligt blandat - sikta gärna ner det så slipper du besvärliga klumpar. Häll ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant och grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter. Jag använder 3 formar åt gången och med varmluft. Låt svalna innan du ställer in dem i frysen. Ska du inte frysa dem så låt dem kallna rejält innan du delar dem i två lager med en vass brödkniv.

Tårtfyllningarna
Dessa mår allra bäst av att stelna till i kylen i minst 5 timmar innan det är dags att montera tårtan. De blir stabila fyllningar som passar bra nu när man ska gör en hög, tung tårta med många lager.

Fyllning 1 - hallonmousse
1 kilo frysta hallon
1 liter vispgrädde
10 gelatinblad
0,5 dl socker
0,5 dl vatten

(om du ska göra en annan mindre tårta räkna med en 1/5 av receptet per lager)

Lägg gelatinbladen i blöt i minst 5 minuter. Koka upp hallonen tillsammans med socker och vatten. När de kokat sönder efter ett par minuter sila bort fröna, vi vill bara ha saften. Tänk på att det sitter en hel del kvar under silen också som vi inte vill slänga. Krama ut gelatinbladen på vatten och rör ner dem i den varma hallonsaften. Låt kallna i rumstemperatur ett par timmar, eller i kylskåp. Om du använder kylskåp var noga med att det inte stelnar för mycket - passa den övre kanten - det är där det märks.

Vispa grädden - inte hårt! - och vänd ner hallonblandningen. Om hallonen har fastnat i kanten på skålen så se till att just det inte kommer med ner i grädden - det blir som geléklumpar i moussen då.  Se till att allt är väl blandat innan du ställer in den i kylen för att stelna.

Fyllning 2 - vit chokladmousse
400g vit choklad (jag gillar marabous vita bakchoklad)
2 gelatinblad
1 liter vispgrädde

(för en mindre tårta räkna med en hälften av receptet till 2 lager)

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka chokladen fint. Koka upp 2 dl av grädden och vispa resten. Lättvispat. Häll den kokande grädden över chokladen och rör tills all choklad är smält. Ta upp gelatinbladen och lägg i chokladsmeten och rör tills det är helt smält. Om chokladen har svalnat kan du lägga gelatinbladen i ett litet glas eller mugg och köra i micron i max 10 sekunder och rör sedan ner i chokladsmeten. Ta en liten klick av den vispade grädden och rör ner i chokladsmeten för att jämna ut temperaturen, vänd sedan ner chokladsmeten i den vispade grädden. Täck med plast och ställ in i kylskåpet.

Montering

Sugarpaste
För denna barbietårta behöver du 500g rosa sugarpaste, 250g lila sugarpaste och 250g vit sugarpaste. Jag brukar köpa på Panduro, men det finns säkerligen billigare om man beställer större volymer från andra sidor. På Panduro kan du även hitta olika utstickare och den spetsutstickaren som jag använder. Netto brukar ha betydligt billigare utstickare, där köper jag mina. Sugarpasten kan du kavla ut och forma flera dagar innan och plasta in och förvara i rumstemperatur. Det som tar tid är spetsen och blommorna. Den rosa kavlar du tunt i fyrkanter ca 30*20. Till blommorna och som dekoration i övrigt behöver du också vita pärlor som strössel, finns i vanliga affärer i strösselhyllan.

Barbien
Ta en naken docka och börja med att fixa frisyren. Kan vara läge att tvätta den också. Om du har en trasig docka som kanske har brutit ett ben eller två så kan du med fördel ta bort benen. Borra ett hål under (tänker inte säga vart..) och sätt in en blompinne eller grillpinne. Om du vill ha benen kvar slå in henne från midjan och ner i gladpack. Om du gör den modellen behöver du skära ut ett djupare hål i tårtan, men ändå så smalt som möjligt. En filékniv funkar bra. Klä sedan på Barbien en top genom om att forma en bit rosa sugarpaste och designa som du vill ha den.

Smörkräm
För att täcka tårtan innan du lägger på sugerpaste behöver du smörkräm. Jag använder 1,5 grundsats, dvs 150g mjukt smör, 300g florsocker och  två tsk riktigt varmt vatten. Här tillsätter jag också rosa hushållsfärg. Vispa först smöret krämigt innan du vispar i resten.

Forma bottnarna
Ta ut bottnarna och dela dem. Jämna till dem ifall de är ojämnt tjocka. Jag använde alla delade bottnar utan en, dvs 9 lager, kan vara bra att ha i reserv. Tag fram två ringar som hör till tårtformarna och ställ dem ovanpå varandra. Stapla sedan bottnarna däri så blir inte tårtan sedan sned. Måtta ut mitten och markera med en tandpetare. Skär sedan ut formen på kjolen som du vill ha den. Skär ut ett litet hål, som en femkrona ungefär i den översta bottnen så vet du vart barbien ska sitta.

Hallonsaft
Eftersom moussen är så stabil så får inte tårtbottnarna någon vätska att dra till sig. Därför kan man pensla bottnarna med hallonsaft, eller sockerlag. Gör det på varje lager innan du lägger på fyllningen.

Dags att lägga ihop tårtan!
Börja med att vända hela tårtbottshögen upp och ner. Tårtan kommer att bli tung så montera den med fördel direkt på tårtfatet, den blir svår att flytta från ett fat till ett annat. Ta den ena ringen som du staplat bottnarna i och lägg den så att du kan måtta ut vart tårtan ska vara. Lägg i bottenskivan och pensla med saft eller sockerlag.  Börja med hallonmoussefyllningen och spritsa gärna, det blir lättare att få det jämnt då. Annars använd slickepott eller motsvarande. Varva tårtbottnar, saft/sockerlag och fyllning (varannan hallon - vit) tills du kommer till det översta lagret. Då är det läge att återigen kolla formen på tårtan och se till att den är helt rak. Småskavanker kan rättas till genom att skära bort det som behövs, eller fylla i med lite extra mousse. Fram till hit kan du lätt förbereda dagen innan, plasta bara in tårtan och förvara i kyl. Du kan göra klart hela tårtan dagen innan också, men den blir svårare att täcka eftersom den blir så stor då.

När formen är tillräckligt bra så är det dags att spackla den med smörkrämen. Jag tycker att det är lättas att spritsa ut smörkrämen för att sedan bre ut den med en slickepott eller spatel. Det är bra om det blir så jämnt som möjligt så blir det lättare att få en snyggare finish.

Välj sedan ut den fulaste sidan (även om den såklart är supersnygg runt om så finns det nog en sida som inte blev riktigt lika snygg..) och välj den sidan till att sätta spetsen på. Börja med spetsen och ta gärna en spetskant runt hela tårtan längst ned. Montera sedan hela den rosa härligheten genom att se till att den är plan längst ner vid spetskanten och rynka den upptill där barbien ska sitta. Då blir det ett snyggt fall på kjolen. Skarvarna mellan bitarna ordnas genom att vika den ena dubbel ute i kanten och lägga den överst - då blir det ett fejkat veck på klänningen som passar in bra. När det är täckt andvänd den lila sugarpasten till att kavla ut volanger som ska sitta längst ned, samt remsor som ska överlappa spetsen och det rosa fram på tårtan. Skarvarna mellan de lila styckena kan lätt döljas med rosetter som du gör i sugarpaste och fäster med en halv tandpetare.

När kjolen är klar sätter du i Barbien. Innan dess är det bra om du snyggar till kring hennes plats genom att klippa/skära bort överflödig rosa sugarpaste och platta till de veck som blivit. Sätt i barbien och dölj sedan kanten med en spetskant. Kanten spetsen - barbien döljer du med ett lila band som du med fördel an sätta fast blommor på.

Blommorna fästs enklast med att pensla på lite sockervatten på undersidan av blommorna - det fungerar som klister. Likaså kan du pensla på Barbiens top för att fästa pärlor längs kanten. Tänk på att där du penslar med sockervatten blir sugerpasten glansig.

Färdig för servering!


tisdag 1 oktober 2013

Frukostmuffins med creme cheese

Baka för att lugna sinnet fungerar bäst när man har alla ingredienser hemma. Gårdagen var inte min bästa dag så jag tänkte slänga ihop lite blåbärsmuffins när jag ändå lagade middag. Och så tog vetemjölet slut. Och så passade inte mina nya fina muffinsformar i muffinsplåten.Jag sansade mig och tog istället grahamsmjöl och den större muffinsplåten, och det blev riktigt bra! Så här kommer ett recept på muffins man lätt kan äta till frukost. (Som om man inte kan det med andra...)


Frukostmuffins med blåbär och creme cheese, 12 st

100g smör (eller 1 riktigt mogen banan)
2 ägg
1 dl strösocker (0,5 dl ifall du tog bananen)
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
ca 150g frysta blåbär

Topping
200g creme cheese
Ev 1 msk florsocker 
rivet skal av en halv citron

Vispa socker och ägg pösigt. Rör ner mjölk och smält smör. (Om du använder bananen så mosa den och vispa ner i äggsmeten, blanda ner mjölken). Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Varva smet och frysta blåbär i 12 muffinsformar, överst ska det vara ett par blåbär.
Grädda i ca 15 minuter i 200 grader, låt svalna. Vispa ihop creme cheese med rivet citronskal, smaka ev av med lite florsocker, och lägg på toppen. Gärna lite extra blåbär på också, hellre färska så de inte färgar av sig så mycket som frysta.

söndag 29 september 2013

Min födelsedagstårta

Igår var det min födelsedag! Ypperligt tillfälle att baka tårta. Jag fick också nya tyllar i present så jag kunde börja träna på att spritsa rosor. Tårtan är bra att lägga ihop dagen innan, den blir bara godare att stå minst ett dygn i kylen. Jag valde att ha blåbär på tårtan bara för att jag var sugen på det, det blir säkert minst lika gott med hallon. Receptet är väldigt mycket inspirerat av Leila's Devils Cake, vilken är min absoluta favorit. Min variant - trechokladtårta - är lite mer barnvänlig. Den är väldigt tung, mer som en kaka. I går var vi 6 vuxna som åt - två gånger - och halva tårtan gick åt. Är ni storätare som inte räds en tung kaka så räkna ändå med minst 16 bitar per tårta.
 
"Trechokladtårta" med blåbär, 20 bitar

Bottnar
1,5 dl ljust muscovadosocker
1,5 dl strösocker
1 dl ljus sirap
200g smör
4 ägg
3 dl mjölk
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200g mörk choklad (gärna marabous)
en nypa salt

Glasyr
Vit:
1,5dl vispgrädde
200g vit choklad

Mjölkchoklad:
3 dl vispgrädde
300g mjölkchoklad.
1 tsk smör

Smörkräm
100g rumstempererat smör
200g florsocker
2tsk hett vatten
100g vit choklad
Blåbär eller andra bär till toppen

Bottnarna
Vispa socker, sirap och mjukt rumstempererat smör. Rör ner äggulor. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Mjölken likaså. Smält chokladen och blanda ner den försiktigt. Rör inte mer än vad du måste. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem försiktigt i smeten. Fördela smeten jämnt i tre smorda formar. Grädda i varmluftsugn i 10-15 minuter, 180grader. Bottnarna ska precis ha "stannat", alltså inte vara rinniga eller mycket "gungiga" i mitten.

Tips: Har du bara en form får du dela upp smeten och grädda en i taget. Tips är då att klämma fast ett bakplåtspapper i botten så kan du lätt flytta ur kakan utan att den behöver svalna, diska "ringen" till formen, kläm i ett nytt bakplåtspapper och lägga i ny smet.

Glasyren
Koka upp grädden i kastrullen, dra av från värmen och lägg i choklad och smör så det smälter. Låt svalna så blir den lättare att arbeta med.

Smörkräm
Vispa smör så det blir krämigt och vispa sedan i florsockret och vattnet. Smält chokladen i vattenbad eller micro och vispa ner i smörkrämen. 

Montering
Om bottnarna har blivit mycket ojämna kan det vara läge att trimma till dem lite med en  brödkniv - vi vill ju att tårtan ska vara jämn och inte luta. 
Lägg ena botten upp och ner och bred på ett den vita chokladglasyren. Lägg på ytterligare ett lager - upp och ner - och bred på lika mkt av mjölkchokladsglasyren. Lägg på den tredje botten och bred på resten av mjölkchokladsglasyren så den täcker hela tårtan. 
Om man förbereder tårtan dagen innan kan man med fördel vänta med att bre på glasyren över tårtan och istället montera tårtan i en tårtform. Då sätter man fast bottnen, drar två lager med gladpack så det ligger i ett kors med god marginal utanför formen. Lägg i det lager som ska vara överst på tårtan i botten, lägg på ett lager mjölkchokladsglasyr, på med nästa botten och den vita mjölkchokladen och sist den sista botten.Vik om plasten och förvara i kylskåp. När man sen ska lägga på glasyren runt hela tårtan ta tar man bara bort plasten och vänder upp den på serveringsfatet.  När man använder tårtform så här hamnar tårtbottnarna precis rätt och tårtan riskerar inte att bli sned. 

Smörkrämen spritsas sedan ut i önskad form, själv gjorde jag rosor. Lägg till sist på bären. Förvara i kylskåp tills det är dags att äta.




fredag 27 september 2013

Fredagsfika med bullar "extra allt"

Torra kanelbullar är ju ingen höjdare.
Jag gör mina med extra mycket kardemumma i degen och extra mycket smör i fyllningen. Dessutom har jag inte bara i kanel utan också vanilj.

Kardemummabullar med kanel och vanilj, 20 st

25g jäst, gärna för söta degar
75g smör
2,5 dl mjölk
1 krm salt
0,5 dl socker
2 tsk mald kardemumma
400g vetemjöl
ägg till pensling + pärlsocker

Fyllning:
100g smör
1 dl socker
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37 grader. Lös upp jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten. Blanda i socker, salt och kardemumma och mjölet. Arbeta degen minst 10 minuter för hand, eller motsvarande i maskin. Låt jäsa 30-40 minuter, gärna med plast över bunken. Blanda i hop fyllningen. Kavla ut degen till en rektangel och bre på fyllningen, ända ut i kanterna! Rulla sedan ihop och dela i 20 delar. Lägg bullarna i formar på en plåt och låt jäsa övertäckt i en halvtimma till. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna, strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter i 200 grader.


Surdegsbröd till frukost

Sitter just nu och äter surdegsbrödet jag premiärbakade igår. Jag är rätt så ovan att baka bröd, har haft problem med jäsningen och får därför ofta kompakta bröd som smakar jäst. Med undantag för mina scones och hälsobröd då såklart. Men det här surdegsbrödet var otroligt enkelt att lyckas med! Och gott, mycket gott.

Grundreceptet kommer från surdegsburken. Kanske lite fusk att inte göra egen surdeg.. blir till att testa en annan gång.

2 limpor surdegbröd

150g vetesurdeg (en hel burk)
25g jäst
5 dl kallt vatten
800g vetemjöl (jag tog 600g vetemjöl och 200g fullkornsdinkel)
2,5 tsk salt
1 msk oliv- eller matolja.

Lös upp jästen i vatten och surdeg och arbeta sedan ihop alla ingredienser förutom saltet. I maskin ca 10 minuter, för hand minst 15. Tillsätt saltet i slutet. Degen kan vara lös men inte kladdig.
Täck bunken med plast och låt jäsa i minst två timmar till dubbel storlek.

Ta sedan upp brödet på ett mjölat bord och dela upp den och forma till två limpor, men arbeta med den så lite som det bara går. Lägg limporna på ett plåt med bakplåtspapper, strö över vetemjöl och plasta in plåten. Nu ska det jäsa i en timma till.

Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en form med 0,5 liter vatten. När den är uppe i den temperaturen sänk till 220, sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda ca 20-25 minuter. Ett tips för att  kolla om det är färdiggräddat är att mäta temperaturen inne i brödet, men gör det inte innan det är mer än max 5 minuter kvar på gräddningen.  

torsdag 26 september 2013

Enkelt hälsobröd

Medan surdegsbrödet står på jäsning passade jag på att göra fullkornsbröd med fil, lingonsylt och bikarbonat. Det här brödet är väldigt enkelt att göra; bara till att röra ihop allt och klicka ner i en form och in i ugnen. Ingen jäsning och minimalt med arbete.Receptet går att variera i närmast oändlighet, jag brukar blanda ner vad jag hittar i skåpen. Torkad frukt, nötter, frön är gött i. Brödet är väldigt gott med bregott och ost. Eftersom jag inte erkänner mig som storätare på bröd brukar jag låta dem svalna och sen dela dem på hälften och frysa in. I morgon ska jag testa att rosta den skiva, borde bli bra. Receptet kommer här:


Hälsobröd, två limpor.

10 dl vetemjöl
4 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön (eller andra nötter)
1 dl linfrön
1,5 dl rågkross
4 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 kg yoghurt eller fil, alltså ca 8 dl
3 dl lingonsylt

Blanda alla torra ingredienser, sen blanda yoghurten och lingonsylten. Blanda sedan alltihopa och klicka ut jämnt i två smorda 1,5-litersformar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timma i 200 grader. 


Idag ska jag baka. Efter jag har shoppat skor.

Idag är en sån dag som händer för sällan. Först shoppa skor på Emporia, sen skola, sen baka.
Bakplanen är att ta slut på den färdigköpta surdegssatsen genom att baka något enkelt surdegsbröd. Jag har aldrig varit bra på bröd men tänkte iaf göra en ansats. Sen ska jag baka fullkornsbröd med yoghurt och lingonsylt. Enkelt bröd gjort på bikarbonat. I morgon ska jag börja med min födelsedagstårta! 

Jag tänkte iallafall först dela med mig av mitt recept på våfflor. Våfflor är något jag gör varje morgon då sonen är något selektiv i sina matvanor. Jag ska testa att ha i extra ägg i detta recept snart, eller proteinpulver. Återkommer med resultat.

Frasvåfflor, 6 st

2,5 dl vetemjöl (150g) 
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
1 nypa salt
1,5 dl kallt vatten
1,5 dl mjölk
0,75 dl Milda Culinesse, eller 75 g smält och svalnat smör.

Vispa ihop, grädda. Lägg de gräddade på ett galler så behåller de sin frasighet. På en tallrik segnar de ihop rätt fort.





lördag 21 september 2013

Lördag morgon, bulle och kaffe

Som utlovat kommer nu en redovisning av resultatet av surdegsbullarna.

Problem: Fyllningen var tillräcklig, jag lovar. Jag gillar ju idén av "extra allt" på mina kanelbullar. Behövdes inte på det här receptet, det var alldeles lagom med det som stod. Inte ofta jag får fyllning över så pass att skålarna flottade ner disken i maskinen så den fick köras två gånger.Efter 2 timmar var jäsningen minimal. Eftersom jag bara har en ugn hade jag inte tid att vänta så de fick åka in ändå. Resultatet blev en mer kompakt, tyngre bulle.

När bullarna fortfarande varma så hade de en knäckig seg känsla ytterst, fantastiskt gott! När de svalnat blev det mer vetebröd än kanelbulle, men det gör inget. Har aldrig bakat med surdeg innan så vet inte hur pass det påverkar. Men goda vart de ändå! Lika goda till frukost nu som kvällsfika igår.

Recept:  http://m.recept.nu/david_zetterstrom/bullar/mjol/davids_kanelbullar_med_surdeg/